Ett forskarlag på MIT har utvecklat en teknik som ska kunna öka hastigheten på Internet med mellan 100 till 1 000 gånger. Konceptet är ganska enkelt, koppla bort alla mellanhänder. Som i detta fallet gestaltas av optiska routers som dirigerar trafiken.

Vincent Chan, elektrotekniker och professor i datavetenskap på MIT, menar att Internet kan komma att bli en flaskhals för datorer redan inom 3 till 5 år. I takt med att processorprestandan och PC-kapaciteten ökar.

Lösningen ska vara optisk fiber och ett nytt sätt att distribuera data med ljuspulser. Idag används fiber redan till stora delar av Internet. Men Chan menar att man tappar väldigt mycket prestanda i de optiska routers som dirigerar signalerna och detta kräver omvandling från optiska signaler till eletriska motsvarigheter, sedan omvandling tillbaka till optiska signaler. Något som kraftigt begränsar prestandan på Internet.

Vincent Chan menar att man med hans teknik, kallad Flow Switching, ska kunna öka prestandan upp till 1 000 gånger, genom att helt enkelt öppna raka optiska motorvägar mellan olika städer och områden.

fibers

Flow switching tekniken testas för närvarande av MITs forskarlag och nästa steg blir att testa den i öppet fält på den amerikanska marknaden bredvid de vanliga näten.

Hur snabbt tekniken får fotfäste eller om den ersätts av någon annan motsvarighet är oklart. Men analytiker är överrens om att Internet behöver bli snabbare och flow switching kan vara den teknik vi väntat på.

Right now, the network is the bottleneck for hosted computing. This change could transform the industry as we know it,[…] We are going to need a faster Internet. We need it now. Currently, we only have about 20% [of available bandwidth] in many places, kommenterade Rob Enderle, chefsanalytiker vid Enderle Group

Källa: ComputerWorld

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

Det tar lång tid att uppgradera näten så det känns onekligen lägligt att börja titta på nya tekniker och lösningar redan nu. 1080p standarden tex lär väl hålla en stund men för att alla ska kunna streama det så hade vi behövt en uppgradering av näten nu. Många går över till högre kvalitet på musik som tex spotify med deras betaltjänster etc. 1 Gbit/s skulle sitta fint ..

Andreas G
Medlem

Skickad!