Forskare på Internet Storm Center har under en längre tid kontrollerat och registrerat smittorisken för datorer uppkopplade till Internet och rapporterna för 2004 är allt annat än uppmuntrande.
Enligt tester som utfördes under fjolåret tog det i runda slängar 40 min innan en Windows PC utan uppdateringar blev attackerad och smittad av virus och maskar. Under tester som utförts detta år har denna tid nu halverats till runt 20 min vilket är alarmerande då många under så kort tid ofta inte ens hinner ladda ner de patchar och uppdateringar som behövs för att skydda sitt system.
Det blir alltså svårare och svårare att skydda sig på Internet och även om man vet hur man ska gå tillväga är det inte ens säkert att tiden räcker till för att göra de åtgärder som behövs.


Microsofts säkerhetskonsult Fred Baumhardt har även uttalat sig om problemet med att förlita sig på patchar och ständiga uppdateringar. Under Microsoft TechEd developer conference talade Baumhardt om framtiden där det med största sannolikhet kommer tillfällen där virus eller maskar slår ut allting.
Detta pga. att man helt enkelt inte skulle hinna få fram skydd och förmedla det till använda inom den korta tidsram som ges.
Fred Baumhardt visade även på en liknelse med det mänskliga immunförsvaret.


”Imagine if your body said, ’Hmm, I have the flu. I’ve never had this before, so I’ll die.’ But that doesn’t happen: Your body raises its temperature and so on, to buy time while other mechanisms kick in.”


”If the human body did patch management the way (companies do), we’d all be dead.”


Hur framtiden ser ut återstår att se men det kommer onekligen att bli ännu viktigare med förebyggande säkerhetsåtgärder för att klara av problemen med maskar och virus.


Källa: CNET News

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid