Intel gav inte direkt moderkortstillverkarna en smakstart på året när man i slutet på januari släppte bomben att alla 8 miljoner styrkretsar, och moderkort med dessa kretsar, kunde lida av ett tillverkningsfel och fick återkallas. Med lanseringen av den nya entusiastkretsen Intel Z68 vill företaget visa sig från sin bästa sida och sänker prispremien till runt hundralappen.

Intel Z68 har vi avhandlat vid ett flertal tillfällen här på NordicHardware och den nya styrkretsen kan bäst beskrivas som en Best Of-samling av de två tidigare styrkretsarna Intel P67 och Intel H67. Den nya Z68-styrkretsen stödjer både överklockning med multipliers (vilket inte finns på H67) samt att den låter användare utnyttja Sandy Bridge-processorernas integrerade grafikkrets (vilket inte går på P67). Utöver detta bjuds man på extra funktionalitet i form av Intel Smart Response Technology, även känt som SSD-caching. Mer om denna funktion går att läsa här.

Vi har tidigare avslöjat att lanseringen av Intel Z68-styrkretsen skulle ske den 8:e maj efter uppgifter från moderkortstillverkare. Nu sägs Intel själva inte spikat något fullständigt datum utan gett sina partners ett spann på en knapp vecka. Lanseringen sägs spikas till någon gång mellan den 8:e och 14:e maj. Vilket datum det blir är inte helt klart ännu, men moderkortstillverkarna har alltså redan börjat sätta sina egna riktlinjer. Med då korten redan finns i butikshyllor i Asien spelar detta kanske mindre roll egentligen.

intelz68
Intel Z68 anländer i andra veckan av maj.

Desto mer intressant är prissättningen på de nya moderkortet. De första indikationerna har vi redan fått genom prislistningar i svenska butiker. Men om vi fokuserar på Intel Z68-styrkretsen kan vi bekräfta de tidiga uppgifter att Intel pressat priset på sin nykomling. Initialt var det tänkt att Z68 kretsuppsättningen skulle kosta runt 20-25 dollar mer än dagens entusiaststyrkrets P67. Denna merkostnad ska nu vara pressad till endast 10 dollar, vilket på den svenska marknaden ger en prisdifferens på ungefär 100 kronor. 

Med tanke på det mervärde och den framtidssäkerhet Intel Z68 erbjuder i jämförelse med Intel P67 känns det som en klart acceptabel merkostnad. Men någon fullständig rekommendation kan vi givetvis inte göra förrän i andra veckan av maj när vi har svart på vitt vad de nya moderkorten erbjuder.

Relaterade nyheter:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TempelAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Med tanke på att moderkortstillverkarna även får betala fem eller tio dollar (beroende på volym) i licensavgift till Lucid om man vill ha med Virtu, så blir nog skillnaden mot P67 större för dessa modeller.
Fortfarande i alla fall fullt överkomligt. 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

Dom måste väl dra in lite extra deg för att täcka upp deblacet innan.