Intels nya Skylake-familj av processorer har löst flera problem från föregående generations kretsar. Allt från effektivare drift till bättre ledning av värme från sitt kisel. Samtidigt verkar de nya processorerna medfört vissa andra problem där användare riskerar att skada sina processorer vid vanliga kylarinstallationer.

Intel har med Skylake gått till ett tunnare och mer kompaktare CPU-paket där det kretskort som kiselkretsen placeras på består av färre lager och är tunnare än på tidigare Intel-processorer. Nu verkar det som att den bakåtkompabilitet som Intel stoltserat med för nuvarande LGA 1150-kylare för den nya LGA 1151-sockeln är något osäker.

Det är tyska Pcgameshardware som rapporterat att vissa CPU-kylare som utvecklats för LGA 1150-plattformen riskerar att böja och skada Intels nya Skylake-processorer i LGA 1151-sockeln. Anledningen är att de nya processorkretsarna helt sonika ger vika för det höga tryck som vissa kylares monteringssystem lägger på systemets CPU. Trycket gör att CPU-packningen böjs och således även böjer kontaktbenen i själva CPU-sockeln på moderkortet.

Endast problem med enstaka kylare och monteringsanordning

Scythe är en av de rtillverkare vars kylare rapporterats skada Intels Skylake-processorer och problemen ska komma från det faktum att deras monteringssystem inte tillåter justerbart tryck eller helt enkelt tillåter ett tryck högre än det som processorerna klarar av. Scythe har meddelat att man kommer att skicka ut nya spännskruvar till sina kylare utan extra kostnad och menar att problemen inte uppstår med alla deras kylarmodeller.

Enligt flera kylartillverkare som Pcgameshardware varit i kontakt med verkar problemet inte vara särskilt utbrett men samtidigt poängterar även andra tillverkare att skador kan uppstå vid tuffa transporter eller liknande där datorns CPU utsätts för andra krafter än bara monteringsanordningens tryck.

Tunga kylare och högt monteringstryck ökar faran

Andra tillverkare som Noctua, Arctic och Thermaltake menar att deras nuvarande kylare och fästsystem inte ska orsaka några problem så länge användares system inte utsätts för just orimliga transporter eller annan omild behandling.

Generellt är riskerna större för system med stora och tunga kylare som kräver extra högt tryck för att ge optimal kontakt mellan CPU och kylare. Medan de flesta monteringssystem verkar vara full kompatibla med Intels Skylake-design kan den tunnare CPU-packningen innebära problem om man är oförsiktig eller använder äldre monteringssystem från vissa tillverkare. Varför det rekommenderas att man om man är osäker kontaktar sin kylartillverkare för mer information.

Källa: Pcgameshardware

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid