Under IDF 2015 passar Intel på att släppa alla detaljer för sin färska CPU-arkitektur Skylake. Förutom att vi i siffror nu kan se hur Skylakes CPU-kärnor har fler och effektivare exekveringsenheter samt bredare databussar avslöjas även detaljer om kommande grafikkretsen GT4. En GPU som integrerad i Intels Skylake-processorer levererar högre prestanda än Geforce GTX 750.

Vi vet sedan vår djupdykning i Intels entusiastprocessorer Core i7-6700K samt Core i5-6600K att den nya Skylake-arkitekturen både levererar bättre prestanda per klockcykel och stoltserar med avsevärda förbättringar i temperatur och strömförbrukning. Det som varit mindre klart är hur Intel åstadkommit dessa förbättringar och vad som gör att Skylake presterar bättre än exempelvis Haswell i samma klockfrekvens.

Under IDF 2015 har Intel avslöjat de mer intima detaljerna kring sina nya Skylake-processorer och berättar nu att man sett över arkitekturen från grunden. Varje enskild CPU-kärna är större och effektivare än i Haswell med fler och snabbare exekveringsenheter samt ökad intern bandbredd, optimerat stöd för hyperthreading samt erbjuder en rejäl ökning i antalet instruktioner som kan hanteras.

Intel visar även upp ett kretsdiagram för sin nya CPU-kärna där vi i detalj kan se hur Intels ”Skylake-D” krets ser ut på komponentnivå. Företaget har med 14 nanometerteknik byggt sin nya krets som rent fysiskt är extremt liten tack vare de krympta transistorerna. Kretsen är också mer rektangulär än Intels senaste kretsar där fyra CPU-kärnor placeras i par över två rader, till skillnad mot fyra kärnor i bredd som i exempelvis Haswell. Redan i instegsmodellen av Skylake som använder sig av Intels Gen9 grafikkrets ser vi att GPU-delen tar upp nästan hälften av kretsens yta. Detta med 24 exekveringsenheter med stöd för bland annat Directx 12 och namnet Intel HD 530.

SkylakeDie

Intel Iris Pro 580 slår diskreta grafikkort på fingrarna

Intel avslöjar samtidigt detaljer om sina kommande GT3 samt GT4 grafikkretsar som ser ut att bli något i hästväg när det kommer till integrerad grafik. Intel Skylake Gen9 GT4/e är flaggskeppet som med inte mindre än 72 stycken exekveringsenheter och en klockfrekvens på 1 gigahertz ska leverera en beräkningskraft på hela 1 152 gigaflops. Med namnet Intel Iris Pro 580 ger grafikkretsen en rejäl ökning från de 768 gigaflops som levereras av den redan imponerande grafikdelen Iris Pro 6200 i Intels Core i7-5775C CPU. Kanske än mer talande är att Iris Pro 580 kommer att leverera mer beräkningskraft än Nvidias budgetgrafikkort Geforce GTX 750 och närmast på par med Radeon R7 250X.

Ett faktum som med största sannolikhet betyder att marknaden för diskreta budgetgrafikkort bara kommer att krympa ytterligare framöver.

 
 Processor/Krets GPU  GFlops (GPU enbart)
AMD Radeon R7 360 Tobago Pro 1536 GFlops
NVIDIA GeForce GTX 750 Ti Maxwell GM107 1389 GFlops
AMD Radeon R7 250X Cape Verde XT 1216 GFlops
Intel Skylake Gen9 GT4/e Intel Iris Pro 580 1152 GFlops @ 1 GHz
NVIDIA GeForce GTX 750 Maxwell GM107 1044 GFlops
AMD Radeon R9 M370X Venus XT 992 GFlops
Intel Skylake Gen9 GT3/e Intel Iris 560/570? 884 GFlops (Uppskattning)
AMD Carrizo FX-8800P GCN 1.2 819 GFlops
Intel Core i7-5775C Intel Iris Pro 6200 768 GFlops @ 1 GHz
AMD Kaveri A10-7850K GCN 1.1 737 GFlops
Intel Core i7-5557U Intel Iris 6100 724 GFlops
AMD Richland A10-6800K VLIW4 648 GFlops
Intel Skylake Core i7-6700K Intel HD 530 442 GFlops
Intel Haswell Core i7-4790K Intel HD 4600 400 GFlops

Intel har inte avslöjat när de första processorkretsarna med Iris Pro 580 ska dyka upp i produkter men med upp till 128 megabyte eDRAM direkt tillgängligt på kretsen och fler exekveringsenheter än någonsin sätter man åtminstone i teorin en ny ribba för integrerad grafik där inte ens AMD:s APU-kretsar kan hävda sig idag.

Mer information om Intels Skylake-arkitektur kommer att presenteras under veckan som går men vad som redan nu ska vara klart är att företaget inte har implementerat någon teknik för omvänd hyperthreading som det ryktats om. Exakt vad som orsakat de prestandaökningar i enkeltrådade applikationer som flera medier rapporterat om är dock fortfarande oklart.

Källa: Hothardware, Wccftech

Läs mer om Skylake

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
GadgetypedrossoDurkadur_Tripptrapptrullmayonnaise Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pedrosso
Medlem
pedrosso

och där var amd borta som alternativ för budget gaming, nu börjar intel visa sina rötter att hålla sitt försprång ordentligt,

Stefan Quick
Medlem
Stefan Quick

Droppa GPU och ge mig mer cores!! :sigh:

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

En Xbox One har väl 1300 Gflops. Snart ikapp i sådana fall.

Durkadur_
Gäst
Durkadur_

[quote name=”pedrosso”]och där var amd borta som alternativ för budget gaming, nu börjar intel visa sina rötter att hålla sitt försprång ordentligt,[/quote]

Inte med dom prislapparna på Intels prollar. En APU eller en budget CPU + GPU är fortfarande långt mer prisvärt.

pedrosso
Medlem
pedrosso

[quote name=”Durkadur_”][quote name=”pedrosso”]och där var amd borta som alternativ för budget gaming, nu börjar intel visa sina rötter att hålla sitt försprång ordentligt,[/quote]

Inte med dom prislapparna på Intels prollar. En APU eller en budget CPU + GPU är fortfarande långt mer prisvärt.[/quote]

jomen prestanda är viktigare än pris för dom flesta , ingen kan juh ha sämre datorn än sin kompis förstår du väl, skulle du hellre köpa en amd bara för priset eller vill du ha lika bra spelupplevelse som dem med intel prolle??

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Durkadur_”][quote name=”pedrosso”]och där var amd borta som alternativ för budget gaming, nu börjar intel visa sina rötter att hålla sitt försprång ordentligt,[/quote]

Inte med dom prislapparna på Intels prollar. En APU eller en budget CPU + GPU är fortfarande långt mer prisvärt.[/quote]

Precis. Jag är extremt nöjd med det kompakta budget A8-7600 bygget. Likväl är det intressant att se hur Intel fortsätter utvecklingen.