Den brist på processorenheter som rullas ut från Intels fabriker spås nu fortsätta och även bli allvarligare under årets andra kvartal.

Intels övergång från 14 nanometer (nm) till 10 nm tillverkningsteknik har inte riktigt gått som planerat. Den nya tillverkningstekniken har visat sig vara en rejäl utmaning och resultatet av detta har blivit att processorer baserade på 10 nm försenats med flera år. Detta innebär att Intel har staplat allt fler produkter på en och samma tillverkningsteknik, något som lett till överbelastning av befintliga tillverkningsmaskiner och problem att pumpa ut tillräckligt många processorer för att möta efterfrågan.

Under årets andra kvartal spår Digitimes att situationen kommer att förvärras för Intel. Detta då efterfrågan på produkter som till exempel Googles Chromebooks och andra bärbara datorer utrustade med instegsprocessorer historiskt sett har ökat under denna tid på året.

Detta kommer sätta fortsatt press på Intels fabriker. Speciellt då tillverkaren ska ha skiftat sin fokus till att möta efterfrågan på mer högpresterande processorenheter enligt Digitimes.

Största konkurrenten gynnas

Intels konkurrent AMD har sett en ökad marknadsandel inom bärbara datorer under det senaste året. Något Digitimes menar kan ses som ett resultat av Intels kapacitetsproblem. Under januari månad 2018 höll AMD 9,8 procent av marknaden, medans företaget ett år senare i januari 2019 höll 15,8 procent. AMD:s marknadsandel förväntas även fortsätta stiga och tros landa på så mycket som 18 procent under årets andra kvartal.

Problemen förväntas vara lösta i år

Intel tros öka produktionen av produkter baserade på 14 nm från och med juli eller augusti månad. Detta då tillverkaren valt att bygga ut kapaciteten hos existerande fabriker och allt om allt hävdas det att Intels 14 nm-kapacitet kommer att öka med omkring 25 procent.

Intel har tidigare bekräftat att processorer baserade på 10 nm ska börja masstillverkas under årets andra halva. Hur planerna för detta ser ut just idag eller om 10 nm kan komma att se några konsekvenser av den rådande kapacitetsbristen för den äldre processen återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid