Det ryktas om att Intel och AMD har en ny överenskommelse. Företagen ska ha kommit överens om att Radeon-teknik ska användas i Intels kommande iGPU:er.

Det verkar om att Intel och AMD ingått i en allians för att låta Intels kommande processorer med integrerade grafikenheter använda teknologi från AMD:s Radeon-arkitektur.

Kyle Bennet, chefredaktör på HardOCP, hävdar att avtalet redan ska vara klart och påskrivet av båda parterna. Men riktigt vad detta innebär är det hittills ingen som vet.

Intel Core i7-6700K med integrerad grafikdel
Intel Core i7-6700K med integrerad grafikdel

Under 2011 så ingick Intel i ett liknande avtal med Nvidia. Även om Intel aldrig producerade några processorer vars integrerade grafikenheter hade någon Nvidia-teknologi i sig så var det ändå en summa av 1,5 miljarder dollar betald över 5 år som Nvidia tjänade på affären. Något som stått för cirka 6 procent av företagets intäkter. Om och i vilken utsträckning Intel använda sig av Nvidia licensierade patent är oklart.

Nu är det då AMD som Intel valt att vända sig till. Men detta betyder inte heller att vi kommer att få se någon form av integrerade R9- eller RX-grafikprocessorer i kommande Intel CPU:er. Då AMD och Nvidia båda har samlat på sig egna berg av patent under åren som tillverkare av grafikprocessorer så kan detta mycket väl bara vara ett sett för Intel att kringgå en potentiell rättslig process. Om företaget skulle vilja använda en patenterad AMD-teknik i sina produkter.

iGPU:er är inte Intel och AMD:s första tango tillsammans

Det skulle givetvis vara en spännande utveckling att se AMD-utvecklade kretsar eller lösningar integrerade i Intels kommande processorer. En liknande lösning som i AMD:s egna APU-processorer. Det är dock större chans att AMD helt enkelt gett Intel en bättre deal än vad Nvidia gjorde. Därför har då Intel valt att inte förnya sitt nuvarande avtal med Nvidia och väljer istället att sparka boll med deras rivaler.

Zen överklockning

Intel och AMD har ett avtal sedan tidigare när det gäller CPU:er. Båda företagen har ett avtal gällande x86-kompatibla processorer. Detta avtal kan då ha varit bidragande faktor till varför företagen valt att leka tillsammans även när det gäller integrerade grafikkretsar.

AMD har haft det ganska tufft rent ekonomiskt under ganska många ur nu. Så att AMD valde att kontra Nvidias erbjudande för att få Intel på tåget skulle inte vara förvånansvärt. Då pengarna från Intel har stått för en ganska ansenlig summa av rivalen Nvidias inkomst. Om AMD sedan har kommit med ett förslag om en mindre betalning så skulle det förmodligen fortfarande gynna AMD ganska rejält.

Detta är som sagt fortfarande rykten om än från en trovärdig källa. Om ett avtal faktiskt har klubbats igenom och vad det verkligen innebär lär visa sig inom tid. Men AMD är åtminstone på en stark offensiv just nu med kommande Zen-arkitekturen av processorer. Vega-baserade grafikkort som lanseras under första halvan 2017. Samt deras stora uppdatering till drivrutiner och mjukvara kallad Crimson Relive som dyker upp om bara någon dag.

Ni ska dock inte räkna med någon ”Radeon Inside”-logotyp på Intels CPU-kartonger.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Hela ”grejen” med det här är att avtalet blivit möjligt genom att AMD knoppat av ett dotterbolag ”Radeon Technologies Group” (RTG, i princip det som tidigare var ATI).
RTG har visat sig kunna hålla affärshemligheter åtskilda mellan konkurrenter, och även från moderbolaget. Nu kan alltså Intel teckna avtal med grafiktillverkaren RTG utan att CPU-divisionen på AMD får tillgång till Intels hemligheter.