Ända sedan slutet av 2003 har vi väntat på Intels uppföljare till den revolutionerande Pentium M (Banias) som med sin goda prestanda och mycket låga strömkrav snabbt blev mycket populär på den mobila marknaden.
Nu är det så dags för Dothan att göra entré som är den första mobila processorn från Intel baserad på 90nm tillverkningsteknik. Dothan har ,trots 80 % fler transistorer (Stor del av dessa går till den dubbelt så stora L2-cachen, 2 MB vs. 1 MB), lägre strömkrav än sin föregångare Banias. Prestandan visar sig också vara överlag förbättrad jämfört med föregångare.

I samband med lanseringen av Dothan passar Intel på att introducera ett nytt modellbeteckningssystem som inte längre baseras på processorernas klockfrekvenser.
Det är på många sätt en positivt nyhet då vi sedan länge vetat att klockfrekvensen är långt ifrån det enda som avspeglar processorns prestanda. Dock verkar det inte vara en helt perfekt lösning Intel kommit med. Deras system går ut på att använda ett enkelt tal (med tre siffror) för att urskilja de olika processormodellerna från varandra. På Tomshardware jämför man det lite löst med modellnamn på bilar och menar att det kommer krävas lite tid innan vi vänjer oss vid Intels nya modellbeteckning.

För den som vill läsa mer om Dothan och Intels nya modellbeteckningar kan ni göra det här.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid