Intels processorarkitektur Skylake kommer landa på marknaden någon gång under tredje kvartalet i år och lovar en hel del häftiga nyheter som vi tidigare rapporterat om. Men även den nya 100-serien av styrkretsar har några ess i skjortärmen vilket nu bekräftas i läckta specifikationstabeller för de bland annat kommande Intel Z170-kretsen.

Intels Skylake-processorer blir i sig en spännande lansering under tredje kvartalet där Intel lovat ny funktionalitet som DDR4-stöd, fler USB 3.0-portar, teknik för trådlös laddning och även en ny processorsockel – LGA1151.

Att Intel återigen inför en ny processorsockel kan kännas frustrerande för de konsumenter som hoppats på en CPU-uppgradering i sina nyvarande Haswell-system men den nya sockeln är väl behövd. Ytterligare en stor nyhet med Skylake är nämligen processorplattformens stöd för PCI Express Gen 3.0.

5 gånger högre PCI Express-bandbredd

När det nu läcker ut detaljerade produktblad för kommande Intel 100-serien av styrkretsar ser vi att processorjätten Intel planerar minst sex olika styrkretsar för sin Skylake-plattform – Intel Z170, H170, Q170, B150, Q150 samt H110. Flaggskeppet är som väntat Intel Z170 som ersätter Intel Z97 och gör det med bland annat fyra extra USB 3.0 portar samt 12 extra PCI Express-banor för att öka bandbredden mellan CPU och styrkrets. Det är dock inte bara antalet PCIe banor som är utökat, genom att gå från PCIe Gen 2.0 till PCIe Gen 3.0 standarden ökar Intel den teoretiska bandbredden femfallt från Intel Z97. Dagens Haswell-styrkrets har totalt 32 gigabit i maximal bandbredd medan Intel Z170 kommer erbjuda hela 160 gigabit per sekund.

Med fler och rymligare PCI Express 3.0 banor kommer det bli möjligt för Intels nya processorplattform att leverera betydligt bättre prestanda med nästa generations SSD-lagringsenheter och även göra det möjligt för moderkortstillverkare att implementera flera anslutningar för högpresterande SSD-lösningar.

Brett stöd för SSD-enheter med hastigheter på upp till 2GB/s

Dagens SATA 6,0 Gbps gränssnitt har en överföringshastighet som i praktiken aldrig når över 550-570 megabyte per sekund. Med M.2 x4 över fyra PCIe Gen 3.0 banor eller SATA Express däremot kan vi vänta oss att nå överföringshastigheter mellan 1 500 till 2 000 megabyte per sekund.

Troligtvis kommer detta betyda att allt fler moderkort anammar lagringsgränssnitten M.2 samt SATA Express med flera anslutningar direkt knutna till Intels styrkretsar. Samtidigt som styrkretsen fortfarande har gott om bandbredd för övriga komponenter.

I de jämförande dokumenten kan vi även se att Intel Z170 är den enda styrkretsen med ”officiellt stöd” för överklockning och att vi även med Skylake får välja en K-processormodell för att få ordentliga överklockningsmöjligheter.

Intel Skylake väntas lanseras under tredje kvartalet 2015.

Källa: VR-Zone

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
RackhamDenRöde Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Sweet 🙂