Intels Sandy Bridge-processorer har övertygat på marknaden och vi har lovsjungit deras prestanda vid otaliga tillfällen. Tyvärr har processorerna fått lida av inte bara feltillverkare styrkretsar utan även något undermålig funktionalitet i demsamma. Men nu säger källor till NordicHardware att lanseringen av den nya och mer kompletta Z68-styrkretsen är spikad till 8 maj.

Intel Z68 är om vi ska vara krassa den styrkrets vi helst hade sett stå klar direkt på lanseringsdagen av Sandy Bridge. Skillnaderna mot Intel H67 samt P67 styrkretsarna är att Intel Z68 erbjuder både processoröverklockning med multiplar samt stöd för den inbyggda grafikkretsen i de nya processorerna. I dag får man välja antingen eller då Intel P67 stödjer överklockning men inte kan nyttja den integrerade grafikkretsen, medan Intel H67 har omvända roller med stöd för grafikkretsen men inte går att använda för överklockning.

Enligt trovärdiga källor ska moderkortstillverkarna vara bundna av ett mediaembargo fram till den 8 maj för sina nya Intel Z68-baserade produkter. Detta betyder med all sannolikhet att den officiella lanseringen kommer att ske just söndagen den 8 maj, eller alternativt måndagen den 9 maj beroende på olika tidszoner.

Detta borde betyda att vi under andra veckan i maj bör se de första Z68-baserade moderkorten på butikshyllorna och efter vidare undersökningar verkar det som att flera moderkortstillverkare satsar hårt på den nya styrkretsen. De flesta tillverkare kommer att lansera flera modeller baserade på Intel Z68 och vad det verkar kan vi komma att få se flera entusiastinriktade modeller i mindre formfaktorer som micro-ATX. 

Intel Z68 styrkretsen kommer även att stödja så kallad SSD-caching, eller Smart Response som sägs vara det officiella namnet, vilket gör det möjligt för användare att kombinera prestandan i en SSD-enhet med lagringskapaciteten i en mekanisk hårddisk. Genom RAID-konfigurationer skapas en gemensam lagringsyta där styrkretsen och Intels lagringsdrivrutin ser till att frekvent använd data läggs på SSD-enheten medan långtidslagrad data flyttas till den mekaniska enheten. Tekniken är tänkt som ett komplement för de användare som inte har resurser att använda en dedikerad SSD-enhet för systemenhet och enligt tidiga tester ger tekniken förvisso högre prestanda än en ren mekanisk enhet men ganska långt ifrån ren SSD-prestanda.

cacheing

Prissättningen på Intel Z68 styrkretsen blir också ganska kritisk för den nya plattformen. Positivt är då att de senaste uppgifterna säger att Intel sänkt den initiala prissättningen på Z68-styrkretsen och att priset, om än högre, ska ligga ganska nära det på Intel P67. Detta är givetvis goda nyheter för konsumenter, men frågan är om Intel på detta sätt fasar ut Intel P67-kretsen som är deras entusiastinriktade lösning idag.

Vi hoppas kunna återkomma med mer konkret information om några av de uppkommande Z68-moderkort som väntas ut på marknaden om en månad.

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Jacob HugossonBlackGoatAnton Karmehedjaqob Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Avbryt!

Iofs, det är väl inte så mycket jag missar med P67. *väntar ivrigt på nya datorn*

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

härliga nyheter!

jaqob
Medlem
jaqob

[quote name=”Anton Karmehed”]Men i övrigt är det mer att Z68 är fasen så mycket mer framtidssäkert och en bättre all-round-lösning om man ska köpa ett nytt system.[/quote]

Vad är det som gör Z68 mer framtidssäker? Videoavkodnigen då kanske, men är skeptisk mot LucidLogix och föredrar nog att sköta datafördelningen mellan hdd ssd själv.

Mattias Halvarsson
Medlem
Mattias Halvarsson

[quote name=”Anton Karmehed”]Med framtidssäkert menar jag att man med Z68 kan använda sitt system på alla möjliga sätt Sandy Bridge tillåter. Du kan köra överklockning med ett extra grafikkort för att om 2 år pensionera moderkortet och CPUn i en vardagsmaskin där du bara använder den integrerade grafikkretsen, eller givetvis tvärtom. SSD-caching är troligtvis inget för krävande användare, men återigen något som kan vara bra i framtiden om morsan ska ärva burken och inte har en stora SSD eller liknande. Ja du förstår vart jag försöker komma. ;)[/quote] Exakt så jag ser det med Z68 vs p67 🙂Har kört så… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Jag har svårt att förstå mig på logiken bakom H67 och P67… Varför får jag inte utnyttja min processor fullt ut om jag köper ett system? Dessutom är det väl enbart 2500K och 2600K som kommer med HD3000 vilket är ännu lustigare. Bra att Z68 är på gång, ser fram emot SSD-caching det är något jag skulle vilja ha.

Medlem
Olle P

[quote name=”smartidiot89″]Jag har svårt att förstå mig på logiken bakom H67 och P67…[/quote]H67 är ett riktigt bra alternativ för alla som inte vill överklocka CPU, så den är inte svår att förstå.

P67 verkar mest vara en nödlösning som enligt rykten tagits fram på grund av att Intel haft problem med utvecklingen av firmware till Z68 (eller dess icke-släppta föregångare).

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Olle P”][quote name=”smartidiot89″]Jag har svårt att förstå mig på logiken bakom H67 och P67…[/quote]H67 är ett riktigt bra alternativ för alla som inte vill överklocka CPU, så den är inte svår att förstå. P67 verkar mest vara en nödlösning som enligt rykten tagits fram på grund av att Intel haft problem med utvecklingen av firmware till Z68 (eller dess icke-släppta föregångare).[/quote]Vad hindrar Intel från att ha gjort en sådan lösning från dag 1? AMD krånglar inte till det med sina chipset där finns det inget super-chipset för överklockning och de med IGP kan också överklockas. Där sitter allt i… Läs hela »

Medlem
Olle P

[quote name=”smartidiot89″]Vad hindrar Intel från att ha gjort en sådan lösning [Z68] från dag 1?[/quote]Tidsfaktorn? Baserat på rena spekulationer kan man till exempel anta att Intel ville ha med den funktionalitet som Virtu påstår sig kunna leverera, men inte lyckats få till det. Även andra delar av drivrutinerna kan ha klatrat. Då fanns alternativen att släppa de färdigutvecklade processorerna tillsammans med enklare chipset (som delvis hastats fram så att det kända SATA-problemet med B2 uppstod) eller att vänta tre månader med releasen och därmed förlora intäkter samtidigt som man riskerar att AMD släpper Zambezi/FX och/eller Llano under tiden. Ur ett… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Olle P”][quote name=”smartidiot89″]Vad hindrar Intel från att ha gjort en sådan lösning [Z68] från dag 1?[/quote]Tidsfaktorn? Baserat på rena spekulationer kan man till exempel anta att Intel ville ha med den funktionalitet som Virtu påstår sig kunna leverera, men inte lyckats få till det. Även andra delar av drivrutinerna kan ha klatrat. Då fanns alternativen att släppa de färdigutvecklade processorerna tillsammans med enklare chipset (som delvis hastats fram så att det kända SATA-problemet med B2 uppstod) eller att vänta tre månader med releasen och därmed förlora intäkter samtidigt som man riskerar att AMD släpper Zambezi/FX och/eller Llano under tiden.… Läs hela »