Intel Itanium skapades genom ett samarbete med HP för att ta fram en högpresterande arkitektur ämnad för tunga och kritiska uppgifter där saker och ting helt enkelt inte får gå fel under några omständigheter. Nu säger Intel att deras Xeon-serie gått förbi Itanium i detta avseende och frågan är egentligen hur lång tid Itanium har kvar.

Itanium är till skillnad från Intel:s resterande processorer baserade på IA64 istället för x86 något som gör att mjukvaran för en Itanium-processor inte fungerar på en gammal hederlig x86-processor från Intel eller AMD. Vad som var unikt för Itanium var att den kom med en mängd RAS-funktioner ( Reliability, Availability and Serviceability ) som kort sagt betyder att processorn erbjuder funktioner för att återhämta sig när andra skulle krascha eller helt enkelt ge det kända fenomenet Bluescreen.

Processor-arkitekturen som tidigare stod för högst prestanda och pålitlighet har enligt Intel själva blivit överträffade av deras senaste serie Xeon-processorer som går under kodnamnet Westmere-EX. Westmere-EX kommer med 10 kärnor, 30 MB L3 cache och är tillverkad på 32nm. Nehalem-EX var företagets första processor förutom Itanium som kom med över ett 20-tal RAS-funktioner och redan då började industriexperter och analytiker ifrågasätta Itanium.

poulson

Trots att Westmere-EX kommer med ännu bättre RAS-funktioner och högre prestanda än Itanium utlovar Intel ett fortsatt stöd för Itanium och menar på att allt handlar om vilket operativsystem man efterfrågar och gillar man HP-UX, OpenVMS, HP NonStop m.m är det Itanium som gäller. Nästa generation Itanium processor går under namnet Poulson och ska erbjuda dubbelt så hög prestanda mot dagens Tukwila, man avslöjade även Poulson:s uppföljare Kittson som är under utveckling.

Med tanke på att Westmere-EX erbjuder samma, om inte bättre RAS-funktionalitet och högre prestanda är nog hoppet för nya Itanium-konsumenter nära på bortblåst och de som kommer köpa produkter baserade på Poulson och Kittson är troligtvis de som absolut måste ha kompatibilitet med sin mjukvara baserad på IA64.

Relaterad nyhet om Poulson:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BogeyJacob HugossonMcKinleyViking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Inte får gå fel säger du. Då måste processorn var buggfri då så att inga krascher sker, finns det verkligen?

McKinley
Medlem
McKinley

För länge sedan var det tänkt att IA64 skulle ta över X86. Tror det var 2000 eller kanske något år senare Intel förutspådde att man skulle leverera fler IA64 processor i mitten av 2000-talet. Sjukt vad tiden har gått sen dess 🙂
Mitt forumsnamn har varit med sen dess tror jag och den som har intresse för processorer vet nog vad McKinley kommer ifrån.

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”Viking1962″]Inte får gå fel säger du. Då måste processorn var buggfri då så att inga krascher sker, finns det verkligen?[/quote]

Vaddå ? är inte allt ifrån Intel helt perfekt och buggfritt ?
*tappa hakan smileyn*

Säger en som kommer ihåg Pentiumbuggen, som fick Intel bli stämda av flygplanstillverkare.