Intels Architecture Day blev som tidigare bekräftat inte ett evenemang för just grafikkort, däremot avslöjade det blå laget att deras kommande grafiklösningar kommer att gå under namnet Xe.

Intels senaste satsning på grafiklösningar har fått mångas uppmärksamhet under det senaste året. Tillverkaren har bekräftat att en grafikarkitektur vid namn Arctic Sound är under utveckling. Intel har även fått tag på tungt vägande namn inom den branschen, bland annat Raja Koduri som tidigare var det högsta hönset hos AMD:s Radeon Technologies Group.

Nyligen höll Intel i ett evenemang vid namn Architecture Day. Till en början ryktades det att evenemanget skulle fokusera på just kommande grafiklösningar från tillverkaren. Ett rykte som snabbt blev avfärdat. Däremot hade de kommande grafiklösningarna en roll i evenemanget och Intel delade med sig av en del information om vad som komma skall.

Intel Xe

Intel har bekräftat att den nya grafiksatsningen kommer att gå under namnet Xe. Intel menar även att Xe kommer att användas i allt från integrerade grafikkretsar till dedikerade entusiastkort och lösningar för datacenter.

Dessvärre delades ingen information om vad för prestanda som kan förväntas av Xe. Bortsett från de olika marknadssegment Intel fokuserar på att slå sig in på. Däremot visar Intels pressbilder att det, som tidigare ryktat, blir år 2020 som lanseringen av den första uppsättningen grafiklösningar kommer att lanseras.

Hur pass det ”blå laget” lyckas tampas med redan etablerade aktörer på grafikkortsmarknaden som AMD och Nvidia återstår att se.

Innan Xe: Gen11-kretsar med teraflop-prestanda och Adaptive Sync

Innan Xe börjar integreras i processorer som integrerad grafikkrets ska kommande Intel-processorer utrustas med Gen11-kretsar rapporterar Wccftech. Som namnet antyder blir detta tillverkarens elfte generation av integrerade grafikkretsar.

Gen11 kommer likt Xe att baseras på 10 nanometers (nm) tillverkningsteknik och blir Intels första integrerade grafikkretsar att erbjuda upp till en teraflops beräkningskraft. Detta kan jämföras med Nvidias instegsgrafikkort GT 1030 som erbjuder 0,94 teraflop.

De kommande integrerade grafikkretsarna får även stöd för flera högupplösta bildskärmar samtidigt, High Dynamic Range (HDR) och Adaptive Sync.

Gen11 förväntas göra sin debut i samband med lanseringen av processorarkitekturen Ice Lake som enligt Intel kommer att lanseras under år 2019. Dock har inget konkret lanseringsfönster för arkitekturen i skrivande stund avslöjats.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
svart skäggMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Men snälla NH ni skriver hela produktnamnet. Sedan att kommentarsfältet följer standard så man kan skriva ett upphöjt e (försökt en bra stund med olika tricks) är också udda.

svart skägg
Medlem
svart skägg

en teraflop är kanske specielt för intel men är lite under 2200g ligger idag och amd´s 2400g ligger betydligt högre än så och presterar nära ett 1030 så min gissning är att den är svagare än 2200g och tappar ganska mycket mot 1030