Intel förbereder sig för att försöka slå sig in på marknaden för diskreta grafikkort med produktfamiljen ”Xe”, nu har det bekräftats att Intel Xe kommer med hårdvarustöd för hårdvaruaccelererad raytracing. I alla fall en del av produktfamiljen.

Intel kommer att försöka slå sig in på marknaden för diskreta grafikkort. En marknad som domineras av AMD och Nvidia, ett läge som har varit relativt oförändrat under en mycket lång tid. Intel Xe kommer att komma i olika utföranden för olika marknadssegment, bland annat datacenter och produkter riktade mot spelsugna konsumenter.

I ett nyligen publicerat blogginlägg nämner företagets Jim Jeffers hur den kommande grafikarkitekturen kommer att ha stöd för en av de senaste årens största snackisar. Intel nämner att Xe kommer, likt Nvidias Turing-arkitektur, få hårdvarustöd för raytracing. I alla fall en liten del av Xe-familjen.

”I’m pleased to share today that the Intel Xe architecture roadmap for data centre optimized rendering includes ray tracing hardware acceleration support for the Intel Rendering Framework family of API’s and libraries.” – Jim Jeffers, Intel.

Dessvärre för spelentusiaster nämner Intel endast stöd för denna teknik hos företagets kommande datacenter-inriktade produkter. Dessa är menade för molngaming eller till exempel animationsstudios som nyttjar tekniken i filmer. Detta då raytracing i realtid kräver dedikerad hårdvara som Nvidia löste genom sina RT-kärnor samt en relativt billig ”de-noiser”. För det senare kravet valde Nvidia att använda sig av sina Tensor-kärnor och Artificiell Intelligens (AI).

Intels de-noiser är CPU-baserad och kan använda sig av AVX-512 instruktioner. Just att den är CPU-baserad kan komma att betyda en avsaknad av tekniken hos Intels gaming-grafikkort till dess att företaget utvecklat en GPU-baserad variant som kan bidra till bättre prestanda i spelrelaterade arbetsuppgifter. Detta är dock något som återstår att se, dock nämns inga marknadssegment förutom de datacenter-inriktade produkterna i Intels blogginlägg.

Klart står dock att Intel har hittat en väg som möjligtvis låter företaget ta del av en av de stora trenderna under det senaste året. Huruvida detta endast blir för de stora företagen eller om Intel kommer att lägga fokus på att ta tekniken även till spelintresserade kunder vid ett senare tillfälle eller med kommande produktgenerationer återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid