Under nästa år förväntas Intel lansera de första grafikkretsarna baserade på företagets kommande Xe-arkitektur och nya drivrutiner pekar mot att vi kan komma att se stöd för flera grafikprocessorer som arbetar i tandem.

Datorer med flera diskreta grafikkort som arbetar tillsammans är någon som blir mer och mer sällsynt. AMD har med sin senaste grafikkortsgeneration helt uteslutit stöd för Crossfire och Nvidia har med sin arkitektur Turing minskar maxantalet grafikkort i ett SLI-system från fyra till två. Detta ska dock enligt en uppsättning drivrutiner inte avskräcka Intel från att möjligtvis implementera en liknande lösning i nästa års produkter.

intel.knightsferryUnder 2020 kommer Intel lansera de första kretsarna baserade på den grafikarkitektur som bär namnet ”Xe”. Denna kommer att ligga till grund för Intels första försök till att slå sig in på marknaden för diskreta grafikkort sedan företagets misslyckade ”Larrabee”.

Intel har lyckats ansamla en rad respekterade namn inom industrin under de senaste åren. Bland annat har flera stora namn från AMD Radeon, till exempel tidigare chefen för Radeon Technologies Group, Raja Koduri, numera hittat ett hem hos Intel med arbete fokuserat på Xe. Även tidigare Radeon-anställda Chris Hook och Jim Keller är numera en del av ”blå laget”.

Drivrutin pekar mot stöd för multi-GPU

Hemsidan Phoronix har grävt runt i en grafikdrivrutin för operativsystemet Linux och hitta vad som kan tyda på att Intel Xe kommer att få stöd för att använda flera grafikkretsar i tandem. Däremot ska det inte vara på samma vis som Crossfire och SLI med flera diskreta grafikkort i ett och samma system.

Intels drivrutiner pekar mot att de diskreta Xe-kretsarna kan komma att få understöd av Intel-processorers integrerade grafikkretsar för en skjuts i beräkningskraft. Detta påminner om den lösning Intel använda sig av under 2012 där vissa Sandy Bridge-plattformar hade stöd för en liknande lösning. Däremot var den tidigare lösningen relativt problemfylld och bidrog inte med någon större prestandaökning.

Integrerade grafikkretsar har dock kommit en lång väg under de senaste sju åren. Huruvida utvecklingen har gått tillräckligt långt för att göra integrerade grafikkretsar till dugliga kompanjoner för diskreta grafikkort är något som återstår att se. Drivrutinen visar dock än en gång att Intels grafiksatsning är seriös och att multi-GPU-lösningar kan vara något företaget överväger. Hur ett sådant stöd kan komma att dyka upp för flera diskreta grafikkort i ett och samma system är däremot något som i dagsläget är oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid