Intel förbereder sig för att ta sig an AMD och Nvidia på marknaden för diskreta grafikkort från och med nästa år och nu har företagets kinesiska division visat upp renderade bilder på hur de första modellerna från ”lag blå” kan komma att se ut.

Intel kommer att göra ännu ett försök att slå sig in på grafikkortsmarknaden. Detta kommer att ske någon gång under nästa år med lanseringen av produktfamiljen ”Xe”. Tillverkaren satsar på att kunna utmana de nuvarande dominerade aktörerna AMD och Nvidia i samtliga marknadssegment med sin kommande grafikkortsmodeller.

I dagsläget finns det inte allt för mycket information angående de kommande grafikkorten från Intel. Vi vet att den första generationen kommer att baseras på 10 nanometers tillverkningsteknik och att de enheter menade för datacenter kommer att ha stöd för hårdvaruaccelererad raytracing. Exakt hur det ser ut för konsumentenheterna återstår dock att se.

Intels designkoncept

Via Intels kinesiska Weibo-sida har nu en uppsättning konceptbilder för hus designen kan komma att se ut hos de kommande grafikkortsmodellerna. Enligt hemsidan Vortez visades dessa konceptbilder först upp under årets Computex-mässa och har nu delats på internet.

Ovanstående bilder visar en designidé med dubbla axialfläktar med en plats i mitten som tas upp av en Xe-logotyp. Kylaranordningen tar upp två expansionsplatser och det generella färgtemat är inte helt förvånansvärt silver och blått. Bilderna visar även att Intel bollat tanken med relativt mycket LED-belysning för vad som kan komma att vara en referenskylare. I dessa bilder kan vi se belysning kring fläktarna, vid grafikkortets backplate samt runt ytterkanten av kylaranordningen.

Sett till de anslutningar som visas i bilderna handlar det om strömförsörjning via dubbla 8-pin kontakter och för bildanslutningar rör det sig om tre Displayport samt en ensam HDMI-anslutning. Med tanke på att Intels satsning inte kommer att sjösättas innan år 2020 finns det en chans att dessa Displayport-anslutningar kan höra till den senaste generationen som dubblerar bandbredden jämfört med dagens Displayport 1.4a.

Det återstår att se om Intels grafikkortssatsning kommer att löna sig för företaget. Det ”blå laget” har under de senaste åren rekryterat flera välkända namn inom industrin. Till exempel Raja Koduri som tidigare var chef för AMD:s Radeon Technologies Group. Även veteranen Chris Hook gick från sin position som marknadsföringschef för diskreta grafikkort hos AMD till att bära samma titel hos Intel.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid