Under ett besök hos Intels ingenjörsteam i Indien passade företagets chefsarkitekt för den senaste grafiksatsningen på att via Twitter skriva om vad ingenjörsteamet kallar för ”Alla kretsars fader” baserad på arkitekturen Xe.

Intels senaste grafiksatsning förväntas bli tillgänglig för konsumenter någon gång under 2020. Den arkitektur företaget tagit fram går under namnet ”Xe” och ska enligt Intel själva komma i utföranden för olika marknadssegment.

Nyligen har Intel talat om att Xe kommer att fokusera på minst tre olika marknadssegment. Detta med mikroarkitekturerna Xe LP, Xe HP och Xe HPC. Den förstnämnda står för ”Low Power” och förväntas utformas för bärbara datorer. HP står för ”High Performance” och kommer ligga till grund för grafikkortsmodeller med TDP-värden på mellan 75 och 250 watt. Det vill säga högpresterande diskreta grafikkort. Den sistnämnda står för ”High Performance Computing” och blir vad som kommer att återfinnas i till exempel datacenter.

Raja Koduri som är Intels chefsarkitekt för företagets grafikdivision har med jämna mellanrum byggt hype för den kommande grafikarkitekturen via Twitter. Till exempel har ett potentiellt lanseringsfönster för arkitekturens första enheter delats via plattformen. Nu har det blivit dags igen för Xe-snack via Koduris Twitter-konto.

Alla kretsars fader

När Raja Koduri besökte Intels ingenjörsteam i Indien publicerade han ett inlägg på Twitter där han beskriver att teamet firade en viktig milstolpe för vad som utan tvekan är den största krets som designats i Indien och en av de största som designats i världen. Sett till grafikprocessorer det vill säga.

Enligt Koduri ska ingenjörsteamet kalla kretsen ”The baap of all” vilket på ett ungefär kan översättas till ”Allas fader”. Han nämner specifikt Intels Xe HP-satsning vilket innebär att det rör sig om en fysiskt sett stor krets menad för företagets satsning inom högpresterande grafikkort.

Xe med samma kretsyta som TU102?

Koduri hävdar att kretsen i fråga tar plats med de största som någonsin utvecklats. Då det rör sig om grafikprocessorer kan dess storlek komma att hamna någonstans runt 750 – 800 mm². I jämförelse har Nvidias grafikprocessor TU102 som återfinns i grafikkortsmodellen Geforce RTX 2080 Ti en kretsyta på 754 mm². Den faktiska storleken på Intels ”alla kretsars fader” går dock endast att spekulera i just nu.

OneAPI

Klart står dock att Intel verkar ha gasen i botten när det gäller deras senaste grafiksatsning. Exakt när vi kan komma att se grafikkortsmodeller ur de olika segment företaget planerar att attackera med Xe återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Bengt-Arne JohanssonThomaseron Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

En arkitektur för att göra allt, om jag förstår det rätt. Var det inte det som gjorde att AMD halkade efter Nvidia?

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Precis min tanke!
En ny Radja ugn 😉