Nyligen bekräftade en Intel-anställd att deras spelfokuserade grafikkort Intel Xe DG2 snart är här. Nu kan vi även ha fått specifikationerna för grafikkortets olika varianter röjda.

Nyligen hävdade Intel-anställda Pete Brubaker att Intels spelgrafikkort Xe DG2 är precis runt hörnet. Detta kommer att bli tillverkarens första riktigt försök till ett grafikkort menat för konsumenter som söker spelprestanda. Hittills har dess specifikationer inte varit mer än spekulationer med nu hävdar sig Igor’s Lab ha fått tag på de olika varianternas hårdvaruuppsättningar.

Först ut verkar det som att grafikkorten till en början kommer att dyka upp i bärbara datorer med processorer baserade på Alder Lake. Dessa processorer ska paras ihop med Intel Xe DG2-kretsar via en PCIe 4.0 x12-länk. Något som illustreras i nedanstående bild där diagrammet visar hur grafikkortet paras med en Intel Tiger Lake-H processor.

Enligt bilden kan vi se hur grafikkortet kommer utrustat med upp till fyra bildandslutningar och videominnet blir av typ GDDR6. Grafikprocessorn sägs även ha en dedikerad del som ska hantera kopplingar som denna och övriga liknande funktioner.

Sett till de faktiska specifikationerna ska det röra sig om totalt fem olika varianter av Intel Xe DG2. Dessa med olika uppsättningar exekveringsenheter (EUs) och olika mängder videominne. Här påstås det att den mest högpresterande modellen kommer med 512 EUs och en klockfrekvens på 1,1 GHz som sedan kan gå upp till 1,8 GHz under belastning. Denna modell ska komma med 16 GB GDDR6-minne, en 256-bit bred minnesbuss och totalt 16 MB cache. Specifikationerna sänks sedan och landar till som lägst på fyra gigabyte GDDR6-minne över en 64-bit bred minnesbuss och 128 EUs.

Igor’s Lab hävdar att de tre mest högpresterande grafikkortsmodellerna kommer att få ett TDP-värde på 100 W för grafikprocessorerna. Detta då hos de varianter menade för bärbara datorer. Enligt hemsidan ska dessa värden för deras motsvarigheter för stationära datorer inte vara spikade ännu eller så inkluderade läckan helt enkelt inte dessa siffror.

I sedvanlig ordning rekommenderas en nypa salt tillsammans med rykten. Vi vet fortfarande inte säkert vad Intel har planerat för nästa fas i sin grafiksatsning.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid