Vi vet fortfarande inte riktigt när Intel Xe DG2-familjen kommer att lanseras. Däremot har en ny upplaga nu hittats i databasen för Geekbench och pekar mot att arkitekturen mognar allt mer med högre klockfrekvenser än tidigare sett från det blå laget.

Ett grafikkort ur Intel Xe DG2-familjen med 128 exekveringsenheter har nu körts i den syntetiska testsviten Geekbench. Medans resultaten inte nödvändigtvis reflekterar vad vi kan komma att se vid lansering visar inlägget i databasen att Intel gör goda framsteg. Framförallt när det kommer till de klockfrekvenser man lyckas få ur grafikkorten.

Den enhet som har testats kommer som tidigare nämnt med 128 exekveringsenheter vilket innebär totalt 1 024 kärnor. Tillsammans med en Core i5-11400T och ett moderkort i form av ett Asus B560M-PLUS och 16 GB DDR4-2133 minne landade OpenCL-poängen på 13  710.

Det handlar inte om några rekordbrytande siffror. Det ingenjörsexemplar som testats här lägger sig på omkring samma nivå som AMD:s Radeon RX 550. Något som kan förklaras med något undermåligt drivrutinsstöd i dagsläget. Något som förhoppningsvis kommer att se en ordentlig förbättring innan lanseringen. Vad som däremot är intressant är att  detta exemplar visade en klockfrekvens som sträckte sig upp till 2,2 GHz. Detta är då den första gången vi sett en grafikprocessor från Intel ta sig förbi 2 GHz-gränsen.

Medans vi inte har något specifikt lanseringsfönster för grafikkorten menar ett nytt rykte att Intel Xe DG2-familjen kommer att göra premiär vid CES 2022. Något som innebär att det blå laget har omkring ett halvår på sig att färdigställa de olika modellerna och optimera sina drivrutiner. Hur pass detta rykte visar sig stämma är dock något som tiden får utvisa.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid