Intel har nu bekräftat att man lyckats starta och testa en prototyp av företagets kommande Xe-baserade grafikprocessorer vid namn DG1. Utvecklarenheter av denna ser även ut att hitta sin väg till utvecklare runtom i världen i skrivande stund.

Under nästa år kommer Intel inleda sitt intåg på marknaden för diskreta grafikkort. Detta ska göras genom den Gen12-baserade grafikarkitekturen ”Xe” som nu ska ha sett dagens ljus i form av lyckade tester av prototypenheter i Intels laboratorium. Denna information går i linje med tidigare information som pekat mot att Xe kan komma att lanseras under sommaren eller den andra halvan av år 2020.

Denna information kommer från Intels VD Bob Swann som under kvartalsrapporten för Intels tredje kvartal 2019 nämnde till företagets investerare hur man under detta kvartal lyckats montera en Xe-grafikprocessor på ett specialutvecklat kretskort för tester. Denna enhet ska sedan ha kunnat startats upp och sättas under belastning.

Swann ska också ha nämnt hur Intels planer att leverera en grafikprocessor baserad på 7 nanometers tillverkningsprocess under år 2021 än så länge verkar hålla. Företaget ska även ha kommit en märkbar bit på vägen till att kunna erbjuda grafikprocessorer baserade på 5 nanometers tillverkningsprocess. Däremot har inget lanseringsfönster för dessa angetts.

Även Intels Chris Hook som gick från AMD Radeon till Intel när Xe-satsningen tog fart har via Twitter bekräftat att de första livstecknen från enheten har visats.

Utöver denna information från Intel själva har den EEC (European Economy Commission) listat existensen av DG1-prototyper som är på väg till europeiska utvecklare. Denna enhet listas som ”Discrete Graphics DG1 External FRD1 Accessory Kit (Alpha) Developer Kit” vilket tyder på att det rör sig om en prototyp i alfa-stadiet.

Allt som allt ser Intels utveckling av Xe-satsningen ut att gå som planerat. Exakt när vi kan komma att se de första enheterna landa på butikshyllorna är dock något som återstår att se. I dagsläget har vi endast ”år 2020” att gå på med spekulationer om årets andra halva som lanseringsfönster.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid