Intel bekräftar i dag detaljer om kommande arkitekturer i olika segment. På grafiksidan finns ny information om Xe HPG, som kommer att driva de nya Intel ARC-grafikkorten. Företagets supersampling-teknik, kallad Xe-SS, presenterades också.

Intel ARC är sannerligen på väg med stormsteg. De nya grafikkorten baseras på den sprillans nya Xe-HPG-arkitekturen som blir Intels första som är designad och lanseras för att konkurrera med Nvidia och AMD på grafikkortsmarknaden. I sin presentation av den nya arkitekturen ger Intel sina första små fingervisningar om prestanda. De bekräftar till exempel att de har åstadkommit en ökning av frekvens på 50 procent och ökning av prestanda per watt med 50 procent, i jämförelse med Xe LP som används i främst integrerade kretsar. Med tanke på att DG1, som baseras på Xe LP, levereras med en basfrekvens på 1,2 GHz och en boost-frekvens på 1,5 GHz, pratar vi alltså om frekvenser runt 1,8 till 2,25 GHz. Om Intel pratar om en boost på 50 procent för boost-frekvensen, pratar vi med andra ord om relativt höga frekvenser för Intels första grafikkort. Den absoluta prestandan är fortfarande oklar.

Intel Xe-SS för uppskalning

Xe-SS är namnet på Intels supersampling-teknik, som de nyligen nämnde som en egenskap för ARC. Det är en teknik som, icke överraskande, använder ”deep learning” för att skala bilder med kvalitet i behåll. Intel utlovar en prestandaökning med 100 procent när funktionen aktiveras. Det låter bra men är också i klass med de påståenden om prestanda som till exempel Nvidia utlovar, som då utgår ifrån att Full HD skalas till 4K. En spännande detalj med tekniken är att den ska erbjudas i både diskreta och integrerade enheter. Det kan ge viktiga prestandavinster för små och portabla datorer.

Intel ARC-processorer kommer inte att tillverkas av Intel. De blir Intels första produkt som är helt produceras av TSMC. Det är TSMC N6 som gäller, sex nanometer, som Intel verkar vara först med som stor kund. TSMC N6 har beskrivits som nära identisk med företagets sju nanometer-teknik, med optimeringar so ger runt 15 procent högre densitet.

Intel ARC planeras att lanseras under första kvartalet av 2022.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid