Intel är en orubblig gigant på PC-marknaden när det kommer till processorkretsar men tillverkaren är en precis lika aktad spelare på superdatormarknaden. Nu visar Intel upp sin nästa generations superdatorplattform som med namnet Knights Landing omfattar en ny Xeon Phi-processor med hela 72 kärnor och smått löjliga 16 gigabyte integrerat HBM-minne.

Det var under konferensen Supercomputing 15 som Intel passade på att visa upp sin kommande superdatorplattform. Med namnet Knights Landing bygger plattformen vidare på företagets Knights Corner-plattform där man bygger extremt beräkningseffektiva processorer med en stor mängd små x86-baserade Atom CPU-kärnor. Knights Corner är bland annat grundstommen i världens för nuvarande kraftfullaste superdator Tianhe-2. I fallet Knights Landing och nya processorserien Xeon Phi handlar det om totalt 72 separata kärnor tillverkade med Intels 14-nanometerteknik som stödjer hela 288 cpu-trådar.

Läs även: Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer

Till skillnad mot Knights Corner, som härstammar från Intels tidigare satsning på externa grafikkort, där vi bara såg hjälpprocessorer i PCI-Express-format kommer Knights Landing även med traditionellt FPGA-format för moderkort med processorsocklar.

16 gigabyte HBM-minne runt CPU-kislet

Xeon Phi är en sällsynt stor krets som enligt uträkningar från Anandtech mäter in på runt 683 kvadratmillimeter, detta sin effektiva 14-nanometersteknik till trots. Själva processorpaketet blir inte mindre av det faktum att Intel fäster upp till 16 gigabyte HBM-minne kring sitt processorkisel – mycket likt hur AMD matchar sin Fiji GPU med HBM-minne i Radeon R9 Fury X.

Förutom sitt 16 gigabyte integrerade minne, vilket närmast kan liknas vid ett enorm L3-cacheminne, har Xeon Phi även stöd för upp till 6 kanaler med DDR4-2400 minne för maximalt 384 gigabyte DDR4-minne. Den massiva kretsen har även 36 dedikerade PCIe-kanaler för att koppla in upp till två ytterligare Knights Landing-hjälpprocessorer samt fyra andra expansionskort om så önskas.

CPU Xeon Phi Core i7-5960X
Arkitektur Knights Landing Haswell-E
Teknik 14nm 22nm
Transistorer 8 miljarder 2,6 miljarder
Kärnor/Trådar 72/288 st. 8/16 st.
Minne 6 x DDR4-2400 4 x DDR4-2133
Basfrekvens oklart 3,0 GHz
Boostfrekvens oklart 3,5 GHz
L3 Cache 16GB HBM MCDRAM 20 MB
Styrkrets Oklart X99
Socket Oklart LGA 2011-3
Riktpris 1000-4500 USD ~$999 USD
TDP Oklart 140W

Kretsen beräknas bestå av över 8 miljarder transistorer, vilket kan jämföras med 2,6 miljarder transistorer i den åttakärniga entusiastprocessorn Core i8-5960X. För att matcha dess fysiska storlek har Intel även utvecklat en ny CPU-sockel som ser ut att matchas med en rejäl fästannordning för kretsarnas kylning.

Intel Xeon Phi väntas finnas på marknaden i större utsträckning under första kvartalet 2016 och prisarna bör landa på mellan 15 000 till 50 000 kronor beroende på modell när de ersätter nuvarande modeller ur Knights Corner-familjen.

Källa: Anandtech, Intel

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Morkulpa1983Anders NilssonZelog Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zelog
Medlem
Zelog

9x kärnor på bara 3x transistorer? Alltså är det inte samma kärnor som i en i7?

Anders Nilsson
Medlem

[quote name=”Zelog”]9x kärnor på bara 3x transistorer? Alltså är det inte samma kärnor som i en i7?[/quote]Nej precis, Xeon Phi använder sig av en omdesignad pentiumkärna (P54C).

pa1983
Medlem
pa1983

Nu behöver AMD värkligen får ut sina 300W Zen APU’er med HBM2 och kraftfull GPU dom talat om 2016 annars förlorar dom HPC marknaden där med.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”pa1983″]Nu behöver AMD värkligen får ut sina 300W Zen APU’er med HBM2 och kraftfull GPU dom talat om 2016 annars förlorar dom HPC marknaden där med.[/quote] Tack för ett gott skratt! Var har AMD för marknadsandel på HPC marknaden nu? Sist jag undersökte saken var det under 5% och jag gissar på att det är mindre nu. Det baserar jag bland annat på att X86-64 totalt sätt har har tappat andelar på HPC marknaden, tror det var -4% förra året. Så väl IBM som Oracle går framåt med sina nya CPUs på. Framåt tittar dessutom fler och fler nyfiket… Läs hela »

pa1983
Medlem
pa1983

Förlorar som att dom igen har nästa år. Så vad då roligt? Varje procent för AMD räknas i dagsläge så ska det vara en poäng med deras HPC APU’er behöver dessa vara ute under nästa år och vara konkurrenskraftiga annars faller ju hela den satsningen.
Det är väl inget svårt att förstå med det.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”pa1983″]Förlorar som att dom igen har nästa år. Så vad då roligt? Varje procent för AMD räknas i dagsläge så ska det vara en poäng med deras HPC APU’er behöver dessa vara ute under nästa år och vara konkurrenskraftiga annars faller ju hela den satsningen.Det är väl inget svårt att förstå med det.[/quote] För det första så hoppas jag verkligen AMD klarar sig, men att ta marknadsandelar på HPC marknaden? Är det ens värt utvecklingskostnaden? Omsättningen är extremt stor på HPC marknaden men så är också konkurrensen, betydligt hårdare än den är på ”vänliga” PC där de endast har… Läs hela »

pa1983
Medlem
pa1983

Spelar ju igen som helst roll vad du tycker och tror om deras HPC satsning. Har dom ”tänkt” att satsa på HPC med dessa beryktade 300W monster APU’er så bör dom ju få ut dessa under nästa år för att ha någon chans.

Så är ryktena sanna att dom tänkt satsa på HPC så bör dom nog lägga på ett kol helt enkelt det var min poäng.

Morkul
Medlem
Morkul

Ja jo… Det kan jag hålla med om till 100% Men min poäng är att jag hoppas på att AMD sansar sig och inser att det inte finns pengar i detta segment för dem.