Intel 3D Xpoint har presenterats som framtidens lagringsteknik och ersättaren till nandflash som används idag på SSD-marknaden. Lagringstekniken som utvecklas av Intel och Micron kan ses som en kombination av supersnabbt arbetsminne och långtidslagrande flashminne där Intel nu visar upp de första fysiska produkterna.

 3D Xpoint ska enligt tidigare uppgifter från Intel vara upp till 1 000 gånger snabbare än nandflashminne som används på SSD-marknaden idag, samtidigt som 3D Xpoint ska kunna staplas och leverera tio gånger högre lagringsdensitet än traditionellt dram-minne.

Intel har tidigare förklarat att deras nya minnesteknik ska kunna betyda slutet för laddningsskärmar när stora mängder data kan långtidslagras i blixtsnabba minnesceller utan märkbara väntetider och 3D Xpoint ska därför lämpa sig både i traditionella SSD-lagringsenheter men även i mer hybridliknande minnesmoduler.

Läs även:Intel och Micron presenterar revolutionerande 3D Xpoint – 1 000 gånger snabbare än flash

Under OpenWorld conference som arrangeras av Oracle passar nu Intel på att visa upp de första fysiska produkterna med 3D Xpoint minne och passade återigen på att visa hur minnestekniken är överlägsen traditionellt nandflash i ren prestanda. Detta genom prestandatester på en Oracle-server där Intels erkänt kraftfulla P3700 nandflash-SSD fick se sig rejält akterseglad av en tidig 3D Xpoint SSD-enhet. Den senare levererade över 7 gånger så många iops och drygt 8 gånger snabbare åtkomsttider än den redan rappa Intel SSD-enheten med nandflash.

För att visa hur breda användningsområden som finns med 3D Xpoint visade Brian Krzanich, vd på Intel, även upp en mekanisk prototyp av en Optane-minnesmodul som i traditionellt DIMM-format ska göra det möjligt att klämma in 3D Xpoint-minne i en traditionell DDR4-plats.

Minnesmoduler med 3D Xpoint gör paging överflödigtopenworld bk intel 3dxp dimm

Krzanich avslöjade att Intel kommer att leverera fungerande Optane DIMM-moduler under slutet av året till testare och tanken är att kombinera prestandan hos traditionellt primärminne (RAM) med kapaciteten och kostnaden hos flashminne. Detta skulle i teorin kunna ge upp till 6 terabyte av adresserbart minne i en server med dubbla processorer, vilket i sin tur närmast skulle eliminera behovet av paging där lagringsminne används för att utöka primärminnet. Data på de maffiga minnesmodulerna skall även vara krypterad och säker, vilket är ytterligare en fördel.

Att 3D Xpoint minnesmoduler kommer springa åttor kring traditionella DDR4-moduler när det kommer till kapacitet råder det inget tvivel om däremot återstår det att se hur de båda minnesteknikerna står sig mot varandra rent prestanda och kostnadsmässigt.

Källa: The Platform

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
tal666

Hurra för framtiden…

Medlem
Johan Fredriksson

Och här är lägsta priset på ett helt annat minne 😛

Medlem
Arne Berg

+ för NHW som bara blir bättre & bättre på att hålla sig ajour med teknikutvecklingen.
Ska bli intressant & se dessa produkter & när dom dyker upp. Hoppas att det blir ett brett stöd för dessa, så det inte bara blir nåt för servermarknaden.