Intel har som väntat släppt ytterligare detaljer kring sin nya processorarkitetur Sandy Bridge under första dagen av IDF 2010 i San Fransisco. Sandy Bridge byggs av runt 1 miljard transistorer och Intel har förutom dess integrerade GPU även fokuserat på en ny integrerad videokodningskrets med imponerande prestanda.

Intel visade klart och tydligt vilka beståndsdelar Sandy Bridge består av och med 32-nanometerteknik har man alltså lyckats få plats med över 1 miljard transistorer på kiselkretsen som förutom fyra processorkärnor även rymmer en specialutvecklad ringbuss för att koppla samman grafikdelen, minneskontroller och I/O-delen i kretsen.

En delad L3-cache för CPU och GPU ska enligt Intel ökat prestandan 4-5 gånger när GPU:n hittar data direkt i cacheminnet, detta till skillnad mot tidigare integrerade lösningar där grafikdelen inte integrerats i samma kiselkrets.

sb.block

Sandy Bridge har även en så kallad video-omkodningskrets som hjälper processorn att koda om video till olika format. I jämförelse med en Intel Core i7-processor ska Sandy Bridge vara upp till 10 gånger snabbare, allt vara lite extra kretsar i grafikdelen. Ett direkt svar på NVIDIA:s CUDA-teknik som gjort sig populär just för video-omkodning.

phpkg3pZIIMG_7789

Intel har även bekräftat att både CPU och GPU i Sandy Bridge kommer med Turbo-funktion. Vilket betyder att klockfrekvenserna kan ökas i realtid vid hög belastning, samt sänkas när man vill dra ner strömförbrukningen.

Sandy Bridge lanserar som 2:a generationens Intel Core-processorer och kommer att behålla de produktserienamn vi blivit vana vid. Troligtvis får vi inte se några high-end modeller av Sandy Bridge förrän 2012 då man fokuserar på budget och mellanklass-marknaden under nästa år.

i5.sb

Källa: Anandtech, PC Perspective

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments