Small preview image

Intels två första 32nm baserade CPUer kommer att lanseras under utvecklingsnamnen Clarkdale och Arrandale. Den förstnämna är ämnad för desktopmarknaden medan den sistnämnda kommer att hittas i mobila plattformar och bärbara datorer. De båda processorna är de första Nehalem-baserade CPUer som lanserats med en mindre tillverkningsteknik och i Intels ”Tick, tock, tick, tock” planering följs alltid en ny arkitektur av en krympning i tillverkningsprocess, innan man återigen lanserar en ny arkitektur.Clarkdale och Arrandale baseras på Westmere-arkitekturen och likt Lynnfield är det med fortfarande Nehalem-arkitekturen som används i grunden, bara att man denna gång använder betydligt mindre transistorer.Detta har gjort det möjligt för Intel att förutom en CPU-kärna även pressa in en GPU-krets på processorn vilket är Intels första försök till en CPU-integrerad GPU. Värt att nämna är också att den integrerade GPUn fortfarande är tillverkad i 45nm och fått namnet Graphics Media Accelerator HD med gener från Intels tidigare integrerade grafikkretsar. Processorerna har dubbla CPU-kärnor med HyperThreading-teknik för att hantera samtidiga 4 programtrådar.


Prestandan ska enligt Intel i vissa falla vara mer än 50% högre än deras nuvarande X4500HD krets som hittas i Intels senaste styrkretsar och man bjöd under IDF på ett par prestandaförhandstittar där man även pratade mer om de nya processorerna.Förutom högre prestanda mot dagens Core 2-arkitektur har de nya GPUern i Westmere CPUern fullt stöd för uppspelning av digitala högupplösta ljudformat (Dolby TrueHD, DTS-HD) vilket tidigare varit en knepig historia med inte bara Intels integrerade kretsar utan även AMD och NVIDIAs (Endast Radeon HD 5800-serien stödjer detta fullt ut idag). Detta i ett system som totalt drog mindre än 30W ström utan belastning.


Mer information om Intels spännande 32nm processorer går att hitta i några av de förhandstittar som dykt upp.


:: Anandtech :: HotHardware :: Bit-Tech :: X-Bit labs ::mini-ITX moderkort som parades med Clarkdale i Intels demonstrationer

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid