Även företag så stora som Intel känner av förändringarna på datormarknaden. Till följd av en minskad efterfrågan på kretsar har Intel nu varslat omkring 5 400 anställda, eller 5 procent av den totala arbetsstyrkan. Dessutom läggs invigningen av den nya fabriken Fab 42 på is.

Vi har tidigare rapporterat om att den minskade efterfrågan på PC-kretsar i jämförelse med mobila motsvarigheter har börjat göra sig känt i Intels kvartalsrapporter, och nu tycks den förändringen bli desto mer konkret för Intels anställda. Kretsjättens VD Brian Krzanich utannonserade förra veckan att man kommer minska arbetsstyrkan med 5 procent, vilket motsvarar cirka 5 300 till 5 400 anställda.

Samtidigt meddelar Intel att den nya fabriken Fab 42, tänkt att primärt stå för tillverkning i 14 nanometer, inte kommer sättas i drift inom den närmsta framtiden. Dessa fabriker planeras omkring tre år i förväg, och bilden av PC-marknaden och processortillverknignen har skiftat ganska markant under de senaste tre åren. Istället kommer 14-nanometersproduktionen främst ske genom att upprusta nuvarande fabriker med ny litografi och annan utrustning.

Personalen kommer minskas successivt under årets gång samtidigt som Intel kommer skyffla om sina tillgångar för att bättre passa dagens efterfrågan. Processorer tillverkade i 14 nanometer är tänkta att lanseras i och med Broadwell-familjen senare i år, och tros bli riktad betydligt mer mot den mobila marknaden än den stationära i jämförelse med tidigare processorfamiljer.

Intel har i nuläget cirka 107 000 anställda världen över.

Källa: Reuters


Relaterade nyheter

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Bogeykriahg89 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
kriahg89
Gäst
kriahg89

Blir förbannad när jag hör det. Hur kan de förvänta sig bra siffror när de i stort sett lämnat kretsen orörd i fem år? Jag ser då inget incitament till att köpa en ny kets av Intel för 3000:- med en prestandaökning på 70%. Min rigg är dock snart 7 År… Sinnes-jävla-sjukt att de medvetet håller tillbaka prestandan dock, har väl med att deras enda konkurrent är stryp eller inkapabel att göra bättre ifrån sig dock. Väntar in skylake och hoppas på det bästa.

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”kriahg89″]Blir förbannad när jag hör det. Hur kan de förvänta sig bra siffror när de i stort sett lämnat kretsen orörd i fem år? Jag ser då inget incitament till att köpa en ny kets av Intel för 3000:- med en prestandaökning på 70%. Min rigg är dock snart 7 År… Sinnes-jävla-sjukt att de medvetet håller tillbaka prestandan dock, har väl med att deras enda konkurrent är stryp eller inkapabel att göra bättre ifrån sig dock. Väntar in skylake och hoppas på det bästa.[/quote] Du pinpointar problematiken head on. Det finns få reella skäl till uppgradering för de flesta… Läs hela »

Bogey
Medlem
Bogey

Min post var för lång, så här är del två på ovan. Såvitt jag förstått ligger snart AMD förbi i små energisnåla cpu med integrerad gpu, de är sen länge bättre på gpudelen. Roliga faktum för oss som gillar AMD men inte köpt pga cpu prestanda. Men det blir inte roligt om Intel åker på sig en riktigt rejäl kris pga dumsnålhet, vilket inte verkar helt otroligt när de vägrar att göra konsumentprodukter utav 5 års forskning och vem vill byta plattform ifrån Ivy till Haswell för 7% prestanda och knappt några nyheter/förbättringar (ok de är energisnålare…vid idle) En tanke..och… Läs hela »