Small preview image

Intel planerar att lansera sin nya fyrkärniga Itanium-processor Tukwila under slutet av året och man har nu passat på att släppa lite tidig information om sin nya serverprocessor under Solid-State Circuits Conference som hölls i San Francisco under helgen. Tukwila kommer att bli den första mikroprocessorn med över 2 miljarder transistorer och detta trots att man valt att använda sig av 65nm tillverkningsteknik istället för den nya 45nm varianten. Intels cheftekniker Justin Rattner meddelade att Itanium till och med kan komma att hoppa över 45nm och gå direkt på 32nm när man uppdaterar processorserien.



Den nya välpackade Itanium processorn ska enligt Intel själva erbjuda mer än dubbelt så hög prestanda som den nuvarande dubbelkärniga Montvale Itanium 9100 serien. Samtidigt ligger strömförbrukningen på 130W vilket är en ökning med endast 25%.


Processorn ska husera två stycken integrerade minneskontroller och klockfrekvenssen lär skalas upp till i alla fall 2GHz. Med 30MB integrerad processorcache är det inte så konstigt att man når denna enorma mängd transistorer.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid