Intel har nu officiellt introducerat den elfte generationens Core-processorer ”Tiger Lake” menade för bruk i bärbara datorer. Detta tillsammans med de nya logotyper som tidigare har smygvisats.

Intel har idag introducerat den elfte generationens Core-processorer för bärbara datorer. Vad Intel kallar ”världens bästa processor för bärbara datorer” sträcker sig från Core i3 upp till Core i7-serien med totalt nio processormodeller allt som allt.

Vi ser klockfrekvenser på upp till 4,8 GHz och grafikkretsar kallade Iris Xe som baseras på företagets nya grafikarkitektur Xe. Dessa grafikkretsar påstås erbjuda bättre prestanda än 90 procent av de bärbara datorer utrustade med diskreta grafikkretsar som såldes förra året.

Sett till anslutningsmöjligheter kommer dessa processorer med stöd för tekniker som Wifi 6, Thunderbolt 4 och PCI Express 4.0. En ny typ av minneskontroller ska även ge stöd för internminne i form av DDR4 och DDR5 när den standarden väl kommer till marknaden.

Tiger Lake och Iris Xe mot konkurrensen

Intel tog och jämförde AMD:s Ryzen 4800U mot en av sina Tiger Lake-processorer. Här var den nya Intel-enheten 200% snabbare att färglägga 100 år gamla foton i Photoshop Elements och skala upp bilderna med Topaz gigapixel AI. Här ska AMD-systemet ha tagit ungefär två minuter på sig att utföra uppgifterna medans Intel-systemet blev klart på under 40 sekunder.

När det kommer till att exportera videofiler i Adobe Premier Pro ska Tiger Lake även här ha ett övertag tack vare AI. När det kommer till att konvertera videofiler till HEVC ska Tiger Lake erbjuda nästan 100 procent bättre prestanda.

När det kommer till spelprestanda hos de nya kretsarna användes speltiteln Grid för att jämföra AMD:s 4800U, Nvidias MX130 och Intels Iris Xe. Iris Xe nådde cirka 20 bildrutor per sekund mer än AMD:s Ryzen 4800U och cirka 30 bildrutor mer än Nvidias MX130. Ett liknande prestandaförsprång ska även gälla i speltiteln Gears Tactics.

Som vanligt med tillverkares egna prestandasiffror rekommenderas det att dessa tas med en nypa salt.

Intel uppdaterar sitt ansikte utåt

Likt tidigare rykten och smygvisningar pekat mot har Intel valt att omarbeta sina logotyper för sina Core-processorer i samband med Tiger Lake-lanseringen. Det är inte bara Core-logotyper som är det nya här. Intel introducerar även ”Evo”, en slags certifiering för bärbara datorer som nyttjar de nya processorerna tillsammans med Xe-baserad Iris-grafik.

Den största nyheten sett till logotyper kommer dock i form av själva företagslogotypen. Denna har inte ändrats sedan år 2006 men får nu ett nytt utseende för att enligt Intel själva hänga med i produktutvecklingen.

Under de kommande månaderna menar Intel att vi kommer få se en drös bärbara datorer baserade på de nya processorerna lanseras. Intels sedvanliga vanliga samarbetspartners så som Acer, Asus, Dell, HP, LG med flera kommer att sjösätta Tiger Lake-datorer inom snar framtid.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid