Intel som traditionellt hållt extra hårt i sin x86-licens har nu meddelat att man ingår ett strategiskt samarbete med kinesiska kretstillverkaren Rockchip. Företagen ska tillsammans utveckla en Intel Atom-processor med fyra kärnor för den mobila budgetmarknaden och tar sikte på surfplattor för runt eller under 1 000-lappen.

Under en längre tid har Intel försökt slå sig in på marknaden för mobila enheter såsom surfplattor, mobiltelefoner m.m. men trots företagets övertag inom tillverkningsteknik och sänkta priser samt subventioner för vissa marknader har intresset för företagets produkter hittils varit svalt. Intel har nu tagit ett historiskt stort steg för att förbättra situationen och slå sig in på budgetmarknaden, då företaget inleder ett sammarbete med kinesiska Rockchip för att skapa en fyrkärnig Atom-baserad systemprocessor som av det kinesiska företaget produceras och integreras med Intels 3G-modemkrets.

Rockchip är tidigare kända för att designa förhållandevis prispressade ARM-lösningar för den kinesiska marknaden där tillverkningen sker hos TSMC. Den nya produkten sägs vara riktad mot billiga surfplattor under 150 dollar och ska säljas av både Intel och Rockchip. Tillverkningen kommer dock inte att ske i Intels fabriker utan förläggs istället till TSMC och dennes 28-nanometers nod. Detaljer är än så länge ganska få till antalet men ev. kommer Intels CPU-teknik att användas tillsammans med andra kretsar för grafikhantering, där Mali-GPU nämns specifikt. Produkten kommer att saluföras under Intels varumärke och ingå i företagets Sofia-familj av produkter men säljas av både Intel och Rockchip till OEM/ODM marknaden.

Intel_Z2460

Ett historiskt viktigt samarbete för Intel

Samarbetet är helt klart intressant och representerar en ny väg för den amerikanska processorjätten som tidigare varit mycket ovillig att licensiera sin x86-teknik till andra aktörer. Att Intel nu svänger i frågan sägs bero på att företaget räknar den kinesiska marknaden som den viktigaste för mobila kretsar i dagsläget – förhoppningen är således att samarbetet kan leda till en ansenlig marknadsandel och bana väg för x86-arkitekturen i nya segment och produkter.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid