Intels nya CPU-arkitektur Skylake kommer att lanseras på marknaden under andra halvåret och väntas medföra stora förbättringar både i CPU-prestanda och energieffektivitet. Men nu bekräftas även en rejäl satsning på grafik och kretsarnas integrerade GPU. Läckta dokument pekar på 50 procent prestandaökning i 3D-grafik jämfört med Broadwell.

Intel Skylake ska tillverkas på samma 14 nanometerteknik som används för dagens Broadwell-processorer men kommer i gengäld att introducera en helt färsk CPU-arkitektur med nya optimeringar och ökad prestanda vid samma klockfrekvens. Skylake kommer även introducera stöd för DDR4 på konsumentmarknaden samt vara redo för nästa generations SSD-enheter med överföringshastigheter på upp till 2 gigabyte per sekund.

Det har länge även talats om en noterbar prestandaökning för Skylake-processorernas integrerade grafikdelar och i ett nyligen läckt presentationsdokument blir detta specificerat tydligare än någonsin.

50 procent högre GPU-prestanda vid lägre effektförbrukning

Enligt presentationen som dykt upp på ett diskussionsforum hos Anandtech kan vi se hur Intel presenterar sin Skylake-plattform kring fyra grundstommar – Tyst och tunn, Integrerad, Inga kablar eller lösenord samt Uppslukande. Det är den sista punkten som detaljerar den nya storsatsningen på processorernas integrerade GPU där Intel menar att vi kommer att få se en prestandaökning på hela 50 procent med 45-watt modellen av Skylake GT4e jämfört med 47-watt modellen av Broadwell GT3e. Detta i prestandatesterna 3DMark Vantage samt 3DMark11 som simulerar 3D-grafik i spel.

40a

Intels Skylake GT4e Iris Pro GPU sägs vara utrustad med 72 exekveringsenheter (EU:s) samt 128 megabyte eDRAM. Att jämföra med Broadwell GT3e och dess 48 exekveringsenheter samt 128 megabyte eDRAM.

35 procent längre batteritid

Produktpresentationen fokuserar på de mobila versionerna av Skylake och konstaterar att vi trots högre prestanda kommer kunna se 60 procent lägre energiförbrukning och upp till 35 procent längre batteritid vid uppspelning av HD-video – allt jämfört med dagens Broadwell-baserade Core M-processorer.

Exakt hur konfigurationen på Intels stationära Skylake-processorer ser ut är ännu oklart. Att entusiastmodellerna ur Skylake-familjen specificeras vid ett förhållandevis högt tdp-värde av 95 watt skulle däremot kunna indikera en rejälare GPU även i dessa modeller. Där Intels stationära kretsar generellt levererats med mindre kraftfulla grafikdelar kan ny teknik som Directx 12 multiadapter göra det betydligt mer intressant med mer GPU-kraft även direkt i processorkretsen.

Det är samtidigt oklart ifall grafikdelen Skylake GT4e som är ämnat för den mobila Skylake-H plattformen kommer dyka upp i samband med plattformens lansering i höst eller först i början av nästa år.

Källa: Anandtech via Tweakers

Relaterade artiklar

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0RPer LunqvistJeppe1MASSSWEDEMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Intels grafikkrets är redan idag den mest använda och det lär inte få ett slut i och med sådana här nyheter. Fortsätter denna utveckling så är Intels grafikdel ifatt mellanklass-grafikkort från AMD och nVidia, det segment där de tjänar som mest pengar i dagsläget. Kul med Konkurrens men är det verkligen Intel vi konsumenter vill ha som större aktör?

Magnus
Medlem
Magnus

[quote name=”Morkul”]Intels grafikkrets är redan idag den mest använda och det lär inte få ett slut i och med sådana här nyheter. Fortsätter denna utveckling så är Intels grafikdel ifatt mellanklass-grafikkort från AMD och nVidia, det segment där de tjänar som mest pengar i dagsläget. Kul med Konkurrens men är det verkligen Intel vi konsumenter vill ha som större aktör?[/quote] Nej det vore förödande om Intel blev alldeles för stora och slutligen får monopol.Kommer ihåg P2 350Mhz för 4500:- och P2 450Mhz för 12000:- Alltså priser på över 10 tusen för en vanliga arbetsstations CPU. Lyckligtvis svarade AMD och prisjusterade… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Väldigt imponerande förbättringar! Tidigare läckor om Skylake har inte varit så märkvärdiga men detta är någonting som räknas.Redan haswells Iris pro var bra. Detta ersätter dock inte grafikkort för riktiga gamers eftersom 720p fortfarande kommer vara upplösningen som gäller, om man inte vill skruva ner inställningarna ordentligt i 1080p.1080p har i haswells Iris Pro haft en oproportionerligt stor performance penalty jämfört mot prestandan i 720p, och antagligen är det relaterat till att 128MB eDRAM kan användas väldigt mycket mer effektivt i 720p, medans 1080p mer måste förlita sej på ramminnet med dens tyngre texturhantering (mindre mipmapping o sånt). Jag skulle… Läs hela »

Jeppe1
Gäst
Jeppe1

Kommer även få hårdvaruavkodning för nästa generations videoavkodare. bla H.265 om jag inte minns fel på namnet 🙂

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

[quote name=”MASSSWEDE”][quote name=”Morkul”]Intels grafikkrets är redan idag den mest använda och det lär inte få ett slut i och med sådana här nyheter. Fortsätter denna utveckling så är Intels grafikdel ifatt mellanklass-grafikkort från AMD och nVidia, det segment där de tjänar som mest pengar i dagsläget. Kul med Konkurrens men är det verkligen Intel vi konsumenter vill ha som större aktör?[/quote] Nej det vore förödande om Intel blev alldeles för stora och slutligen får monopol.Kommer ihåg P2 350Mhz för 4500:- och P2 450Mhz för 12000:- Alltså priser på över 10 tusen för en vanliga arbetsstations CPU. Lyckligtvis svarade AMD och… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Per Lunqvist”]Jag gissar att AMD kastar in handduken nästa vår och har vi tur köper Samsung AMD.[/quote]Ja det vore verkligen tur om världens mäktigaste elektronik företag Samsung köper AMD, så att Intel går i konkurs istället, eller förlåt, köps av kinesiska Geely.Ungefär som när vi förlorade Volvo och SAAB.Fortsätter vi förlora våra mäktigaste företag från Europa och västvärlden så är vi på samma kurs som Grekland.Sydostasien är mycket mer patriotiska än vad vi är, och det är vanligt att dom strategiskt undviker produkter från västvärlden. När dom väl vill köpa så är det för att kopiera. Ungefär som för… Läs hela »