Intel är inne i en ganska lugn period men har ändå just smyglanserat en ny processor i Cascade Lake-SP-serien av Xeon-processorer. Xeon Platinum 8284 sätter en ny ribba för serverprocessorer med en klockfrekvens på 3,0 GHz.

Intels serverprocessorer är knappast relevanta för normala konsumenter. Både på grund av onödigt extrem prestanda och främst på grund av extrema priser. De är ändå roliga att diskutera som några av de mest extrema exemplen på vad processortillverkarna kan åstadkomma. Nu har Intel smyglanserat en ny rekordsättare. Intel Xeon Platinum 8284 är en 28-kärnig serverprocessor, precis som Intels tidigare mest extrema Xeon-processorer. Nyheten är en ökning i grundklockfrekvens som har höjts från 2,7 till 3,0 GHz. Det är oerhört högt för ett chip med ett så extremt kärnantal. Det höjer visserligen också processorns TDP från 205 till 240 watt. Det kan det dock kanske vara värt för att få rekord-titeln?

Ändå inte dyrast

Det är inte bara värmeutvecklingen som är extrem med Intels nya Xeon-krets. Prisutvecklingen från den tidigare modellen är också imponerande. Den har gått från 10 000 till knappt 15 500 dollar. Det gör den visserligen inte till Intels dyraste krets i serien. Den äran går till 8280L som kostar nära 18 000 dollar. Den håller sig nere på 2,7 GHz men har stöd för 4,5 TB RAM, istället för 1,5 TB.

Precis som på konsumentmarknaden har Intel utmanats av AMD under de senaste åren. AMD Epyc-serien har sålts med 32 kärnor i mer än två år nu. På Computex-mässan presenterade AMD dessutom en kommande 64-kärnig modell. Intel svarade på AMDs nya server-satsningar med Cascade Lake-AP under slutet av förra året. Den nya serien kombinerar två Xeon-kretsar för upp till 48 kärnor totalt. I dem pratar vi dock definitivt inte om 3,0 GHz.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid