Intel visade under IDF upp en surfplatta och smartphone som båda körde Android som operativsystem. Speciellt telefonen som fick stå framför kameran väckte uppmärksamhet. Intel säger nu att Android 4.0 Ice Cream Sandwich är optimerat, och redo för x86.

Den surfplatta och smartphone Intel visade upp körde med Android 3.2 Honeycomb, respektive Android 2.3 Gingerbread och påminde egentligen om många av de ARM-baserade enheter på marknaden. Men Intel är redo att ta sig an den ultramobila marknaden med sin x86 Atom-arkitektur och har sedan ett par månader tillbaka inlett ett nära samarbete med Google.

Intel hoppade alltså av MeeGo då Nokia valde att istället satsa fullt ut på Windows Phone och har nu för avsikt att göra sin dröm till verklighet tillsammans med Google istället. Det senaste operativsystemet från Google, Android 4.0 Ice Cream Sandwich ska vara redo att drivas med en x86-processor, och vara optimerad för deras Atom-arkitektur.

Intel planerar att ha den första smartphonen ute med deras 32nm Medfield SoC ute under första halvan av nästa år. Systemprocessorn kommer att vara baserad på deras gamla hederliga Atom-arkitektur med en kärna. Cloverfield och tillhörande enheter som kommer med två kärnor på 32nm kommer att dröja till senare under året.

 

Det ser även ut som att Intel satt ut egna restriktioner för Medfield-baserade surfplattor. Surfplattor med Medfield ska vara 8,9 mm tjocka och väga under 680 gram, enligt Intel, vilket sätter dom i nivå med andra surfplattor baserade på ARM.

Med riktigt stöd för Ice Cream Sandwich i ryggen finns det inte mycket som kan hindra Intel från att ta sig in på marknaden. Men ARM är redan störst och nästan äger hela smartphone och surfplattsmarknaden, med ett väletablerat ekosystem så det blir knappast lätt. Speciellt nu när de första fyrkärniga systemprocessorerna börjar anlända.

Källa: Computerworld

Relaterade nyheter:

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
dlq84McKinleyBinaryianTempelJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Såg ut att vara jävligt rapp, men ack så ful design. Lär ju mest vara till för att dema plattformen. Ska bli spännande att se på hur stort allvar man kan utmana ARM.

Tempel
Medlem
Tempel

Tyckte den var rätt lik en produkt från ett fruktföretag.

Binaryian
Medlem
Binaryian

Oerhört bra med lite konkurrens gentemot ARM, detta kan bara gynna oss konsumenter. Ska bli väldigt intressant att följa utvecklingen.

McKinley
Medlem
McKinley

Är det något företag som på allvar kan utmana ARMs dominans, så är det just Intel.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Tempel”]Tyckte den var rätt lik en produkt från ett fruktföretag.[/quote]

Oroa dig inte, Apple letar ständigt efter nya innovatörer att stämma. Ser nog denna video också.