Intel ser nu ut att ge upp sitt MHz-krig en gång för alla då man något oväntat beslutat att ge upp planerna på en 4.0GHz modell av deras Prescott-processor.


Anledningen till detta är helt enkelt att Intel har för stora problem med att tillverkare processorkärnor som klarar 4.0GHz. Att man kan nå 4.0GHz är en sak, men att tillverkare tillräckligt många för att det ska vara lönsamt är en helt annan.


”Intel could not produce the chip in high enough volumes without additional engineering resources, which it determined would be better spent on a new line of chips to be introduced next year, Mulloy said.”


Detta betyder att Intels 3.8GHz Prescott-processor kommer vara toppmodellen i Pentium 4-serien (räknat till klockfrekvens) under en längre tid. När och om Intel kliver över 4.0GHz är oklart men det lär alltså inte bli inom en snar framtid.
Under höstens IDF event stod det klart att Intel hade helt andra planer inför 2005 jämfört med den taktik man tidigare fört.
Klockfrekvenser stiger åt sidan för nya features och flera processorkärnor och det är just detta Intel vill lägga krut på, inte förlora tid och pengar på att pressa klockfrekvenserna ytterligare.
Men att man nu slopar 4.0GHz modellen av Prescott är inte bara ett problem rent konkurrensmässigt utan även ett stort avbräck PR-mässigt.


Intel har onekligen kommit till ett viktigt vägskäl och det ser nu ut som att man även valt väg, frågan är bara om man skulle ha vikt av något tidigare än vad man gjorde. Intel behöver snabbare processorer för att hänga med i AMDs takt på desktopmarknaden och även om Intel skulle lyckas bra med deras dual-core lösningar kommer det nog bli ett tungt slut på 2004.


Källa: Yahoo! News


Enligt uppgifter som HardOCP fått tag på ser det ut som Intel kan planera en nya processormodell med ökad cachestorlek för att förlänga livslängden på P4 Prescott, om detta betyder en högre klockad Extreme Edition (3.6-3.8GHz) detta år återstår dock att se.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid