Intel har planer på att utöka egenskaperna för deras nuvarande Prescott-kärna i fjärde kvartalet detta år. Genom att i oktober månad lansera en ny stepping av deras 90nm processorkärna.
Den nya Prescott-kärnan kommer att benämnas som E-0 stepping medan den äldre som finns på marknaden idag går under benämningen D-0.


Intel kommer att introducera två nya tekniker i E-0 steppingen, AAC och XD.
Den förstnämnda, AAC, är Intels svar på AMDs Cool’n’Quiet vilket är en teknik som sänker värmeutvecklingen vid mindre krävande situationer. Detta genom att tillfälligt sänka processorns klockfrekvens och spänning. Något som den välsvettande Prescott-kärnan verkligen kan behöva.


XD kan ses som en antiviruskontroll integrerad i hårdvaran och även detta har AMD redan gett sitt stöd för i deras AMD64-arkitektur (NX bit). Denna funktion kommer att aktiveras i Microsofts kommande Service Pack 2 för Windows XP.


Detta är två funktioner som helt klart kan ge Pentium 4-ägare ett bättre leverne och vi kan inte låta bli att fantisera om Intels AAC-teknik.
AMDs Cool’n’Quiet har gjort det möjligt för användare att manuellt ändra multipliern på deras Athlon 64-processorer (om än enbart lägre multipliers än original) för större frihet vid överklockning. Det är föga troligt att Intel tillåter detsamma med AAC men vi kan ju alltid hoppas…


Källa: X-bit Labs.com

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid