Small preview image

Intel har de senaste åren varit ovanlig snabba med att släppa information om sina kommande processorarkitekturer och vi har redan sedan tidigare sett allt från tekniska förhandstittar till prestandatester av Nehalem. Men Intel har hållt lite längre på de riktigt smaskiga detaljerna som döljer sig i sin nya processorkärna. Nu under IDF har man dock inte sparat på krutet utan släppt mer eller mindre all information vi kan tänka oss och på Anandtech har man publicerat en saftig genomgång av Intels kommande microarkitektur.Vi ser bland annat detaljerad information om processorns integrerade DDR3-minneskontroller som med sina tre kanaler kommer ge Nehalem en fruktad minnesbandbredd.


För att hålla denna bandbredd flytande har man även fått se sig om efter en bättre intern datakontakt i sin nya plattform. Lösningen blev Quick Path Interconnect (QPI) som är mycket lik AMDs Hyper Transport-teknik. Högprestandaversionen av Nehalem kommer att sitta på två QPI-länkar som erbjuder en bandbredd på 25.6GB/s per kanal. Mellanklass versionen av Nehalem får nöja sig med en QPI-länk.Andra intressanta tekniker man tar upp är återinförandet av HyperThreading som med Nehalems arkitektur ska ge betydligt bättre och bredare prestandaförbättringar än när tekniken presenterades i Pentium 4-arkitekturen.


Turbo Mode är också något det ryktats om tidigare och de rykten om att det handlade om återinförandet av HyperThreading är både rätt och fel, HT är alltså på väg tillbaka, men det är inte detta som man kallar Turbo Mode. Turbo Mode har faktiskt setts redan tidigare i Intels mobila Penryn-processor. Tekniken gör det nämligen möjligt att öka klockfrekvensen på kärnorna med upp till ett steg (133MHz), så länge man inte överstiger processorns TDP-värde. I mycket enkeltrådade applikationer kan processorn inaktiva processorkärnor samtidigt som man ökar klockfrekvensen på de kvarvarande kärnorna ytterligare. I nuläget kommer klockfrekvensökningen vara upp till två steg, vilket alltså betyder en ökning av 266MHz, men det är möjligt att Intel kan komma att öka ribban för Turbo Mode. Överklockningspotentialen i Intels kärnor har ju en tendens att vara minst sagt stora.För den som vill få full koll på Nehalem-arkitekturen och Intels nya Core i7 serie kan vi rekommendera Anandtechs nypublicerade artikel. Det blir i alla fall allt mer klart att Intel satsar mest kraft på att göra sin nya microarkitektur bättre i servermiljöer, men vi lär knappast bli besvikna med processorns desktopprestanda heller.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid