Intel har meddelat att man snart kommer att gå ifrån Moores lag och istället satsa på att öka energieffektiviteten för att maximera prestanda varje år. Övergången kan nästan redan ses som påbörjad när nu Intel presenterar en ny Xeon CPU som utvecklad för mikroservrar rymmer hela 16 CPU-kärnor vid ett tdp-värde av blott 45 watt.

Intel Xeon D-1571 är inte en traditionell socketprocessor som trycks ner i en sockel på ett moderkort utan är en så kallad systemprocessor som implementeras direkt på moderkortet från fabrik. Den energieffektiva Xeon-processorn och dess kombinerade moderkort är riktat mot mikroservrar och datacenter där prestanda per centimeter är viktiga slagord. Men inte minst då energieffektivitet där Intels Xeon D-1571 systemprocessor slår någon form av inofficiellt rekord.

32 samtida trådar med 16 kärnor

Tillverkad med 14 nanometers finfet teknik har Intel lyckats klämma in hela 16 stycken fullstora Broadwell-kärnor i deras nya Xeon-processor. De sexton CPU-kärnorna matchas av Hyperthreading-teknik för att stödja 32 samtida trådar och backas upp av totalt 24 megabyte delad L3-cache. Två minneskanaler med stöd för DDR4-minne kan leverera upp till 128 gigabyte ECC DDR4-minne.

Intel D1571

Totalt har kretsen ett tdp-värde av 45 watt, en bråkdel av de dryga 100 watt som många av Intels traditionella Xeon-processorer kan förbruka. Nyckeln till den höga energieffektiviteten är den förhållandevis blygsamma klockfrekvensen på 1,3 gigahertz som gör processorn till raka motsatsen till Intels beryktade fyrkärniga 5,1 gigahertz Xeon-processor.  Med Xeon D-1571 är det maximalt med parallell arbetskraft vid så lite energiförbrukning som möjligt som är melodin.

Missa inte:Intel sägs slå frekvensrekord med ny 5,1 gigahertz Xeon-processor

Prislappen för kalaset landar på motsvarande 10 000 kronor. Då handlar det om priser till servertillverkare som köper minst 1 000 enheter i stöten, med andra ord inget för vanliga svensson-PC-byggare.

Källa: CPU World

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid