De flesta tänker hårdvara när krets jätten Intel kommer på tal, men nu överraskar företaget på många plan med sin nylanserade kompilator för C++ avsedd för det mobila operativsystemet Android, ett drag relaterat till företagets utökade satsning på surfplattor och smartphones.

Det är inte första gången Intel släpper en kompilator, och det lär inte heller vara den sista. Men det finns flera punkter som skiljer C++ Compiler v13.0 för Android från tidigare lanseringar, utöver att Android är en plattform där Intel idag ligger i underläge på en marknad dominerad av ARM.

Vanligtvis programmeras applikationer till Android i Java eller HTML5, men Intels kompilator kommer bara kunna köra kod för Intels egna processorer under Android, exempelvis sin kommande upplaga Atom-processorer ur Bay Trail och senare Bay Trail-T. Tanken är enligt Intel inte att locka bort utvecklare från Java, utan snarare ge ett verktyg för att skriva applikationer som drar nytta av Android Native Development Kit, eller NDK, som i sin tur vanligtvis används för prestandakrävande applikationer såsom spel.

En hungrande blick på Android

Kompilatorn är helt enkelt tänkt att kunna ta in samma kod som den kompilator som ingår i Android NDK, men med hjälp av proprietära tillägg producera kod som är mer effektiv på Intels egna kretsar. I konkurrensen mellan X86 och ARM har energieffektiviteten länge varit något av en elefant i rummet, och den här typen av optimering redan när koden kompileras kan vara ett sätt att få en överhand när Intels mobila processorer för surfplattor och smartphones rullas ut på allvar.

C++ Compiler v13.0 för Android kräver för närvarande Linux som utvecklingsplattform och är intressant nog certifierat för specifikt de äldre Ubuntu-versionerna 10.04 och 11.04. Fler operativsystem är dock enligt Intel på ingång. Kompilatorn kan endast kompilera kod för Android 4.0 och framåt, och som tidigare nämnt endast med Intels processorer.

Mjukvaran är gratis under en tid framöver, även om det inte framgår hur länge, och för att börja utveckla med den behövs en registrering på Intels hemsida som kan göras här.

Källa: The Register


Relaterade nyheter

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid