Intels Skylake-processorer bjuder som bekant på flera spännande nyheter där bland annat stöd för ddr4-minne samt en effektivare CPU-arkitektur står på menyn. Trots att de första modellerna redan lanserats har Intel avvaktat med detaljer kring kretsarna, något som nu sägs innehålla en omvänd flertrådsteknik som kan ge mer än fördubblad prestanda i enkeltrådade applikationer.

Intel har varit förvånansvärt förtegna kring sin Skylake-arkitektur och under vår detaljerade prestandaanalys fick vi nöja oss med en minst sagt måttlig mängd information om de nya processorerna. Intel väntas istället avslöja alla detaljer om sin nya CPU-arkitektur under Intel Developer Forum 2015 som går av stapeln den 18:e till 20:e augusti.

Med bara timmar kvar tills Intels officiella presentationer av Skylake har det börjat dyka upp nya spännande rykten om CPU-arkitekturen som talar om en något oväntad men likväl mycket intressant teknik – omvänd hyper-threading.

Omvänd flertrådsteknik skapar en enda stor CPU-kärna

Omvänd hyperthreading är i korta drag en teknik som har motsatt funktion till sin namne, hyperthreading. Istället för att låta en fysisk CPU-kärna jobba med två trådar samtidigt, vilket får en fyrakärnig CPU att agera som en åttakärnig, har omvänd hyperthreading som uppgift att förena krafterna i flera kärnor vid en enkeltrådad belastning. Mer eller mindre slå samman resurserna hos flera CPU-kärnor till en enda stor CPU-kärna.

I teorin fungerar tekniken så att processorn använder sig av flera CPU-kärnor för att bryta ned en enkeltrådad belastning och fördela arbetet mellan sig. På detta sätt kan kretsarna i bästa fall öka prestandan mångfallt vid traditionellt enkeltrådade arbetsuppgifter.

Tekniken som varit på tapeten sägs nu vara på väg i Skylake där den tyska tekniksajten Heise.de även noterat prestandaresultat som stärker teorin. I prestandatestet SPEC CPU2006 noterade Heise.de att deras Core i7-6700K CPU presterade hela 2,4 gånger bättre än sin föregångare Core i7-4790K när endast en ensam tråd användes. Ett moment där de båda kretsarna bör vara ganska jämvärdiga då 4790K kommer med en högre turbofrekvens i enkeltrådade applikationer.

SkylakeInverseHT

Det som stödjer teorin om omvänd hyperthreading är att prestandan på 6700K förblev närmast oförändrad när antalet trådar adderades. Fram till att 5 eller fler trådar användes då den något bristfälliga effektiviteten i traditionellt hyperthreading visade sig och prestandan sjönk något till en nivå precis över 4790K.

Kan krävas nya drivrutiner och uppdaterad mjukvara

Medan Heise.des prestandatester onekligen ser ut att peka på någon form av omvänd flertrådsteknik finns det fortfarande flera frågetecken. Intel själva har ännu inte bekräftat någon satsning på en liknande teknik och under våra samt övriga mediers traditionella prestandatester har vi inte kunnat skönja liknande prestandaökningar i enkeltrådade applikationer. Det senare skulle dock kunna förklaras av mjukvarustöd där det kan krävas en kombination av drivrutiner samt stöd i applikationer för att låsa upp mångdubblad prestanda vid enkeltrådade belastningar.

Intel börjar sina presentationer av Skylake den 18:e augusti och vi kommer att följa utvecklingen från IDF 2015 där man alltså kommer avslöja ytterligare detaljer om sina nya kretsar.

Källa: Heise.de

Läs mer om Intel Skylake

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

21
Leave a Reply

Please Login to comment
21 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MorkulMichaelJacksonS0urcerr0RAMD73Icermann Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Skuggan777
Gäst
Skuggan777

Stackars AMD. 🙂

Daniel Falk
Medlem
Daniel Falk

Kanske kan förklara varför Toms Hardware upplevde väldigt mycket bättre prestanda i sina Photoshop/Illustrator CC-tester med Windows 10 än Windows 8.1? Vissa saker i Photoshop/Illustrator är dåligt trådade men prestandan ökade markant i testerna som utfördes i Windows 10 vilket är svårt att förklara på annat vis.

http://www.tomshardware.co.uk/skylake-intel-core-i7-6700k-core-i5-6600k,review-33276-5.html

Noxman
Gäst
Noxman

AMD hade ju samarbete med de som prata om VISC.
Så ZEN kanske har något liknande?

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Noxman”]AMD hade ju samarbete med de som prata om VISC.
Så ZEN kanske har något liknande?[/quote]

ZEN ska komma men något som AMD kallar Simultaneous Multi Threading, altså mer eller mindre samma sak som Multithreading.

Omvänd flertrådsteknik, Ja men om detta stämmer så låter det ju extremt intressant. Det är inte alltid det är möjligt att dela upp arbetet på flera trådar utan att du faktiskt tappat prestanda. Skulle nu Intel ha hittat ett sätt att binda ihop flera kärnor skulle det kunna lösa många prestanda problem.

Icermann
Gäst
Icermann

Reverse Multi-Threading har varit på tapeten tidigare.

År 2006 rapporterades det om att AMD skulle införa det i sina tvåkärninga processorer, det visade sig vara ett rykte.
2009 var det Intels tur, det såg vi inte heller något av.

Allt man läser om det angående Skylake verkar komma från en och samma källa.. Det vore väldigt häftigt om det fungerade, många skulle nog överväga uppgradering isåfall, men innan det presenterats och visar sig fungera får man nog ta det med en skopa salt.
Det skulle inte vara första gången någon utnyttjar lugna sommarmånader för att få lite uppmärksamhet i media.

AMD73
Medlem
AMD73

Ja men det är fortfarande inte cpu med stor rå prestanda i flertrådat. 45nm quads 4 cpu och 8a med Multi-Threading:men då slapp vi en värdelös gpu också.Så 14nm och fortfarande 4 cpu och 10-20% bättre ipc. Fattar inte hur fan någon kan vara imponerad av detta. Sitta spela med feta gpu och inte använda gpu i cpu alls. Men låta den ta den plats istället för 6-8 st cpu. Jag blir arg varje gång jag läser om detta.AMD har ju chansen denna gång. Intel har stått stilla 5 år fan nu. med ökning med 20% på 5 år. så… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Ingen frågar sig varför intel inte släpper utan gpu och lägger in 6-8st cpu.6700k är till för dom som klockar och spelar spel.Alltså aldrig använder den där inbyggda gpu.Men folk verkar mer intresserad av nytt och om det bara är lite bättre räcker det. Allt handlar om nytt räcker tydligen. Jag surfar och har 32gb ram och använder 20-25 ofta och gpu flaskar för mig och även cpu ligger nära max ibland. 3770k har jag. Känns snart som när man satt med gamla socket A för helvete. Jag har uppe kanske 100 fönster. Köpa 6700k som fan har gpu som… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”AMD73″]Ingen frågar sig varför intel inte släpper utan gpu och lägger in 6-8st cpu.6700k är till för dom som klockar och spelar spel.[/quote]

Enkelt; Marknaden är på tok för liten! Alla standarddatorer som företagen köper har ju Intel grafik och den duger utmärkt för normalt kontorsarbete. Intel har ju trots allt en marknadsandel på över 60% när det kommer till grafik just för att de levererar med integrerad grafik.

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Morkul”][quote name=”AMD73″]Ingen frågar sig varför intel inte släpper utan gpu och lägger in 6-8st cpu.6700k är till för dom som klockar och spelar spel.[/quote] Enkelt; Marknaden är på tok för liten! Alla standarddatorer som företagen köper har ju Intel grafik och den duger utmärkt för normalt kontorsarbete. Intel har ju trots allt en marknadsandel på över 60% när det kommer till grafik just för att de levererar med integrerad grafik.[/quote] Ja men det förklarar inte K modellerna och toppmodellerna.Resten är kontors cpu tex ja.Men inte när dessa riktas till spel och nörd fantaster som 6700k gör tex. Så det… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”AMD73″]Ja men det förklarar inte K modellerna och toppmodellerna.Resten är kontors cpu tex ja.Men inte när dessa riktas till spel och nörd fantaster som 6700k gör tex. Så det du säger håller inte. Men intressant att du ser 6700k som en kontors cpu.K för att klocka och gå fortare i tex word då eller?Hur många 6700k säljs som standard till kontor tror du? det är i3 och i5. i7 och k modellerna speciellt borde finnas utan gpu och 2 extra kärnor cpu.Ja det handlar om konkurans.Det jag säger hade vunnits i k modeller utan gpu om AMD hade haft… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Ja men då kommer vi in på socket 2011-3 som ligger en genration efter kontors cpu och är riktat till oss nördar och spel fantaster. Jag får uppgradera q3 2016 när nya cpu kommer till 2011-3. det betyder jag får vänta totalt 4 år på kunna uppgradera.Man får hoppas på AMD Zen blir konkuranskraftig i toppen. Det är så viktigt att om Zen blir nästan i klass med Intel så köper jag Zen istället.Jag kan inte förstå varför tp värdet är så högt på socket 2011 hela tiden. Något är skumt anser jag.ps ja jag missuppfattade dig nog lite där.… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Saken är den att du ser 5-10% uppgraderingar. Satt tidigare i år och pratade men en inköpare som satt och förhandlade om 15 000 stationära datorer som skulle köpas in över 5 år. När han tittar i backspegeln ser han betydligt större uppgraderingar de senaste åren mot vad du gör. Då ren IPC kraft räcker väl nog för honom så tittar han mer på watt talet och ser glatt på hur det sjunker. Nu är detta inte et speciellt stort företag men tänk dig själv om du skulle vara företags ledare med 10 000+ datorer i företaget och backa klockan… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Ja du.Då kan du kolla på brodwell som drar 15 watt mindre en 6700k. Du kan också klocka ned 5 år gamla cpu och ha tillräkligt med kraft för kontoren. Inget man gör så klart. Skulle kosta mer en det smakar. Men det betyder att nästan ingeting har hänt. Så det där med lägre förbrukning är det ända också. Men då jämnför man inte med S modeller tex 3 år gammla 3770S som är tp på 65 watt. hur är den i jämnförelse med skiten socket 1151 i effekt förbrukning? ska du börja hävda att 3770s inte räcker för kontorsdatorerna?… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

#1 TDP och förbrukning under låg och medellast, speciellt om vi pratar enheter med inbyggt GPU, är två helt skilda saker. Backar du till 5 år gamla CPU och klockar ner dem och börjar använda dem i kontors applikationer kommer du inte tjäna på rent energimässigt. #2 Ja det fanns 35W TDP på 1150, men med vilken GPU? För att det ska fungera som ett total alternativ för kontoret så måste det vara en användbar GPU del med också. Har en 4370T ståendes här bredvid mig och den klarar knappt av att dra runt Win7 ordentligt så jag har blivit… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Morkul”]#1 TDP och förbrukning under låg och medellast, speciellt om vi pratar enheter med inbyggt GPU, är två helt skilda saker. Backar du till 5 år gamla CPU och klockar ner dem och börjar använda dem i kontors applikationer kommer du inte tjäna på rent energimässigt. #2 Ja det fanns 35W TDP på 1150, men med vilken GPU? För att det ska fungera som ett total alternativ för kontoret så måste det vara en användbar GPU del med också. Har en 4370T ståendes här bredvid mig och den klarar knappt av att dra runt Win7 ordentligt så jag har… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Jo men jag tror att vi även i framtiden kommer att få se prestanda/watt förbättringar snarare en rena IPC ökningar. Även om jag hoppas mycket på omvänd flertrådsteknik, gjort så ett tag nu men hoppas på att någon äntligen löst problemen. För skulle det vara så att de tekniska problemen bakom omvänd flertrådsteknik är löst så kommer fördelen med många kärnor på en CPU öka kraftigt och vi kanske har några ljusa år framför oss trots allt. Annars tror jag att hela X86 plattformen kommer börja få det svårt då utvecklingskostnader kontra vinster inte kommer vara värt det hur länga… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Skylake har än så länge varit ganska oimponerande ja (syftar på diskussionen). Redan innan Sandy Bridge släpptes (eller iaf i samma veva) så kunde man titta på intels roadmaps, och Skylake verkade vara något helt magiskt långt bort i fjärran (..Med namnet Skylake som anspelar på sagovärldar borde ju prestandan vara ”sagolik”). Vad jag hoppas på är att mjukvaran ej är färdigutvecklad för Skylake ännu, och att den likt Nyheten vi diskuterar bjuder på ännu ej utnyttjad kapacitet.Man måste tänka på att Intel tex tidigare har haft en ganska simplistisk approach i sin iGPU design.Så vitt jag förstått så har… Läs hela »

MichaelJackson
Gäst
MichaelJackson

[quote name=”Morkul”]Annars tror jag att hela X86 plattformen kommer börja få det svårt då utvecklingskostnader kontra vinster inte kommer vara värt det hur länga som helst.[/quote]Korrekt, eftersom x86 är en vidareutveckling av en 8-bit Intel cpu från 1970 talet:https://en.wikipedia.org/wiki/X86 x86 är väldigt buggigt och bloatat. Om du ska bygga en x86 cpu måste du implementera över 1000 asm instruktioner! 20 miljoner transistorer krävs för att finna var en x86 instruktion slutar, 10 miljoner för att tolka varje instruktion, 20 miljoner för att supporta legacy instruktioner som ingen använder, etc. Men du kan bygga en hel SPARC cpu på 20 miljoner… Läs hela »

MichaelJackson
Gäst
MichaelJackson

SPARC M7 cpun har 10 miljarder transistorer, 32 kärnor, 256 trådar och stödja upp till 2TB RAM. Varje cpu gör 120 GB/sek SQL queries medan en x86 gör… 5GB/sek? M7 servern kommer ha 32 cpuer, 1024 kärnor, 8192 trådar och 64 TB RAM. Den kommer vara snabbast på marknaden. Om man tittar på de viktiga SAP benchmarksen, så är det SPARC som har alla rekorden redan idag. Den snabbaste x86 servern når 320.000 saps, och snabbaste SPARC servern når 870.000 saps. Och SPARC M7 cpun kommer vara 4x snabbare än dagens SPARC cpuer. SPARC M7 servern kommer vara många gånger… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Sitter här sent på natten min första semesterdag och läser ikapp lite angående Skylake, även lite andra prestandatester när någonting slår mig. Någonting är skumt här men jag tror inte det handlar om omvänd flertrådsteknik, inte bara för få tester som visar upp denna egenhet men Intels egna faktablad säger att processorn har hyperthreading. Hyperthreading och inverse hyperthreading är ingenting som skulle gå att mixa och jag tvivlar på att Intel faktiskt vågar ha falska faktablad ute. Men när man tittar på lite Linux tester så uppenbarar sig också konstigheter i form av oväntad hög prestanda och detta på program… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Angående SPARC: Så har den ju också en annan stor fördel över X86 plattformen nämligen att de största OS är välgjort och har bra stöd för multipla kärnor samt extremt bra minneshantering. Men så är programvaran som SQL servrar betydligt lättare att optimera på flera trådar så än ms office eller Fallout 4 så det går inte att jämföra prestanda på det sättet. Men då jag jobbar som assembler programmerare, oftast ARM men även andra RISC CPUs så tycker jag även om SPARC. Minns glada 80-talet och tycker det är synd att det var x86 som vann det striden då… Läs hela »