Skylake Purley ska enligt läckt information från Intel själva bli den största plattformsuppgraderingen sedan Nehalem och den serverinriktade plattformen kommer med mäktiga uppdateringar. Nya detaljerade uppgifter säger att Intels kommande Xeon E5 och E7 processorer får upp till hela 28 kärnar samt totalt sex DDR4-minneskanaler.

Intel Skylake-arkitektur har nyligen lanserats på konsumentmarknaden med ökad prestanda per klockfrekvens och nya funktioner som stöd för DDR4, kraftfullare integrerade grafikkretsar och vidsträckta prestandaoptimeringar. Nästa steg för Intel är att ta sin nya Skylake-arkitektur till servermarknaden och det ser ut att ske med buller och brak under slutet av nästa år.

Intel Skylake Purley heter plattformen och ska enligt Intel vara den största uppgraderingen sedan Nehalem lanserades i slutet av 2008. Medan Intel själva inte avslöjat någon information om Purley har det börjat läcka ut en mängd interna produktpresentationer från företaget där de senaste nu även avslöjar detaljerad produktinformation om de nya Xeon-processorerna på plattformen.

PurleyvsNehalem

28 kärnor och 56 trådar i en CPU

Ett av framstegen med Purley-plattformen blir att Intel lanserar sina första Xeon-processorer med 28 kärnor, vilket i sin tur betyder att en ensam CPU kan hantera 56 samtida trådar med hjälp av Hyperthreading. Vilket kan jämföras med Intels Core i7-6700K CPU på konsumentmarknaden som huserar i sammanhanget blygsamma 4 stycken Skylake-kärnor.

Purley blir även den första plattformen från Intel som stödjer sex minneskanaler och ska komma med stöd för DDR4-minne i hastigheter upp till 2 666 megahertz. Något som matchas av 48 PCIe-kanaler per CPU samt inte mindre än fyra stycken 10 gigabit ethernet kontroller.  Intels Skylake-baserade serverprocessorer ska även stödja Cannonlake-grafik och FPGA-integrering.

Medan det inte finns några specifika CPU-modeller detaljerade ännu kommer Intels Skylake Purley processorer använda sig av ett tdp på mellan 45 till 165 watt samt vara kompatibla med två, fyra, sex eller åtta processorer per system.

Det är fortfarande oklart när Intel lanserar sina nya Skylake-baserade Xeon-processorer och sin Purley-plattform men troligtvis dyker den upp tidigast i slutet på 2016.

Källa: Expreview

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

25
Leave a Reply

Please Login to comment
25 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MorkulAMD73RK_AnKaN_ Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AMD73
Medlem
AMD73

Så klagar inte folk mer en jag på skylake för oss konsumenter får 4 st att leka med.hahahha

Medlem
Wargreymon

[quote name=”AMD73″]Så klagar inte folk mer en jag på skylake för oss konsumenter får 4 st att leka med.hahahha[/quote]
Kan du dra det en gång på svenska också?

MichaelJackson
Gäst
MichaelJackson

SPARC M7 cpun som kommer detta år har 32 cores och 256 trådar. Och den är innehåller den nya fjärde generationens core, som har starka trådar.

Medlem
Arne Berg

Äntligen lite fakta om denna krets har väntat på den sen innan sandy bridge -e skulle släppas. Synd det verkar som att dom slopat pci-e 4. Åtminstånde så får vi fler pci-e linor

Dave12
Gäst
Dave12

Jag är mer intresserad av OmniPath, verkar bli ett intressant alternativ till Ethernet.

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”wargreymon”][quote name=”AMD73″]Så klagar inte folk mer en jag på skylake för oss konsumenter får 4 st att leka med.hahahha[/quote]Kan du dra det en gång på svenska också?[/quote] Jag har skrevet och klagat på skylake bara kom med 4 st cpu.Men ingen annan verkar tycka det är dåligt med 4 st. Så läser man vad intel kan göra här ovan.Så då kan man tycka att skylake på oss konummenter med 8 st cpu är ta mig fan det minsta man kan kräva. 8-10-12 st vore logiskt med tanke på hur länge vi bara haft quad core.Förstår du något nu?Eller behöver… Läs hela »

Stefan Bäcklund
Medlem
Stefan Bäcklund

[quote name=”AMD73″][quote name=”wargreymon”][quote name=”AMD73″]Så klagar inte folk mer en jag på skylake för oss konsumenter får 4 st att leka med.hahahha[/quote]Kan du dra det en gång på svenska också?[/quote] Jag har skrevet och klagat på skylake bara kom med 4 st cpu.Men ingen annan verkar tycka det är dåligt med 4 st. Så läser man vad intel kan göra här ovan.Så då kan man tycka att skylake på oss konummenter med 8 st cpu är ta mig fan det minsta man kan kräva. 8-10-12 st vore logiskt med tanke på hur länge vi bara haft quad core.Förstår du något nu?Eller… Läs hela »

RK
Gäst
RK

Fast anledningen att konsumentprocessorer generellt sett har färre kärnor är att många konsumentlaster är ganska dåliga på att nyttja flera kärnor/trådar samtidigt. De flesta spel nyttjar inte ens 4 trådar som det är nu, så varför jaga fler kärnor när priset man får betala förmodligen är en lägre klockhastighet, något som är mer sannolikt att folk faktiskt märker av? Det slutgiltiga priset är också något man bör ta i beaktning. Om man absolut behöver fler kärnor finns ju både desktop extreme-serien och de rena serverprocessorerna, men den högre komplexiteten i chippen kostar så klart extra. Så frågan är då: är… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

@AMD73 Sitter du och kör en server så kommer du i många fall dra nytta av många kärnor (obs fortfarande bara en CPU) men som hemanvändare så är antalet kärnor betydligt mer begränsande. Det går helt enkelt inte att multitråda en applikation för mycket, du kommer tillslut förlora mer prestanda än du vinner när alla trådar tillslut måste samarbeta, byta data med varandra. För en server som har olika klienter eller olika sökningar och liknande som är helt olika processer i sig som inte behöver utväxla data mellan varandra tappar aldrig prestanda av den anledningen. Summa sumarum: Hemanvändare har inte… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Jag har väntat 4 år på 8 cpu och inte för 10000kr. utanför 4-5 tusen. Jag har också en 3770 och den är väl ingen höjdare. Bra surfar cpu typ. Jag har många program och explorer öppet. 100 st och mer i bland. Blir närmast för mycket för min cpu.Gpu räcker inte till alls. . Så tekniken står fan ställa när det ej finns någon konkurans. Amd Zen blir väl som en 4770 intel gissar jag. Men kanske kommer i 6-8 cpu direkt. Men då har också intel detta. Jag gissar händer först 2017. Då har jag väntat 6 år… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

@AMD73 Inte för klaga på något sätt men ditt sätt att skriva är förvirrande. Var är du ute efter egentligen? [quote name=”AMD73″]Jag har väntat 4 år på 8 cpu och inte för 10000kr. utanför 4-5 tusen.[/quote] Menar du verkligen CPUer så får du köpa en server där du kan stacka flera CPUs på samma moderkort. Eller menar du cores eller kanske samtidiga trådar? Jag antar att du menar samtidiga trådar, om inte så får du gärna förtydliga och kan hoppa över det jag skriver nedan: Även om du har 1000 program öppna samtidigt så exekveras ingen kod i dessa program… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Menar du verkligen CPUer så får du köpa en server där du kan stacka flera CPUs på samma moderkort. Eller menar du cores eller kanske samtidiga trådar? Jag antar att du menar samtidiga trådar, om inte så får du gärna förtydliga och kan hoppa över det jag skriver nedan: Även om du har 1000 program öppna samtidigt så exekveras ingen kod i dessa program så länge du inte gör någonting med dem eller de på annat sätt är aktiva. Att någon skulle sitta med 100 program öppna som faktiskt exekverar kod är högst osannolikt att de sedan skulle exekvera kod… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

@AMD73 Intel 3770 är en CPU som har 4 kärnor som klarar av att exekvera 8 trådar, det är inte 4 cpuer. Problemet du beskriver har absolut inget med antalet cores/kärnor att göra! Det är helt enkelt Win7 som inte klarar av att hantera alla processer och swappar runt dem så att processerna blir väntandes på RAM minnet istället för att använda snabbare chache minne eller ännu bättre register. Finns inget värre än att ens process hela tiden får byta kärna på grund av att Windows säger så och alla register får fnatt och allting bara tar mer tid. Observera… Läs hela »

RK
Gäst
RK

@AMD73 Nu är jag ingen djup arkitekturexpert, men jag tror som Morkul att det du kan ha problem med är minne och mer specifikt minnesbandbredd samt latenser relaterade till att läsa ur RAM. Även om CPUn ser upptagen ut (i t.ex. task manager/aktivitetshanteraren) så kan den vara upptagen med att vänta, alltså gör den inget egentligt arbete. Nu spelar ju inte det någon roll ur ett användningsperspektiv eftersom det kan vara störigt när något inte fungerar som man vill oavsett varför, men det är nog sannolikt inte CPUn som är själva problemet. Huruvida en uppgradering är ”skit” eller inte beror… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Så länge vi har konsollerna som det ska anpassas efter, så lär det ju inte dyka upp 8 kärniga processorer i mellanklassen på intelsidan. Nu har spelen börjat utnyttja 4 kärnor(inte alla) Finns vissa spel som kan dra nytta av 6 kärnor. Har själv en 8a kärnig processor bryr mig inte så mycket om mellanklassen(dom utan -e i betäckningen (köper mer sällan istället)) Men vem vet om speltillverkarana blir bättre på att programmera för många kärnor & annan mjukvara också blir bättre på det så kanske det skulle hända.Men i dagsläget så är jag glad att spelen äntligen börjat ytnyttja… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

@Ase

Problemet är att ofta får du inte så stora prestandavinster med flera trådar och är du inte försiktig kan du få prestandaförluster. Så det är inte helt enkelt för speltillverkare att utnyttja flera kärnor på ett enkelt sätt.

Det är därför det ska bli roligt att se de kommande teknikerna för att få flera kärnor att jobba tillsammans som en. Om de får något sådant att fungera skulle det lösa en hel del problem.

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

8st 165watt prollar på ett moderkort.. 224c448t.. ge mig Cinebench!

AMD73
Medlem
AMD73

Rk

Vore inte en Core i7, 5820K ett bättre alternativ för dig då?

AMD73
Medlem
AMD73

Spelar orsaken någon större roll? Jag behöver mer power helt klart. Någonstans flaskar det iallafall.

Jag försöker förklara hur illa ställt det varit många år nu med dåliga uppgraderingar. Konsumenterna blir galet mjölkade på pengar.Skylake borde varit 8 cpu istället för 4a.
Men istället mjölkas det och få klagar på det. Det gör mig irrterad.

Nej jag kan tyvärr inte skriva bättre en jag gör. Sämre en någonsin av orsak jag ej vill lämna ut här.

RK
Gäst
RK

[quote name=”AMD73″]Rk

Vore inte en Core i7, 5820K ett bättre alternativ för dig då?[/quote]

Jo, men jag kommer troligtvis vänta till Skylake-E eftersom arkitekturen i Skylake verkar ge ganska stora förbättringar klock-för-klock, speciellt jämfört med SB/IB, men även jämfört med Haswell som dagens dasktop extreme-processorer baseras på. Med lite tur kommer motsvarigheterna till 5820k och 5930k i Skylake-E lanseras med 8 kärnor.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”AMD73″]Nej jag kan tyvärr inte skriva bättre en jag gör. Sämre en någonsin av orsak jag ej vill lämna ut här.[/quote] För och främst, inget fel på dit skrivande i sig med det är förvirrande när du skriver 8 cpu när du menar 8 kärnor. Min Svenska är inte heller den bästa då det är mitt 3:de språk så själva språkbruket är ingenting jag ska klaga på i alla fall 😉 Till problemet: Du skriver att du behöver mer power och jag kan hålla med men frågan är vart. Som jag skrivit tidigare så är det högt troligt att… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

@AMD73 Samma sekund som jag skrev klart förra meddelandet blev jag tvungen att gå tillbaka för att kontrollera vad du hade skrivit tidigare för jag börjar bli lite fundersam över dina program. Om jag vore dig så skulle jag börja stänga av ett program i taget och hålla koll på aktivitets hanteraren, börja med explorer. Om mina aningar stämmer så kommer CPU aktiviteten dyka när du stänger av något av dina program. Om CPU aktiviteten dyker när du stänger av explorer så öppna igen och stäng en flik i taget till, skulle inte förvåna mig om du hittar någon sida… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Morkul”]@AMD73 Samma sekund som jag skrev klart förra meddelandet blev jag tvungen att gå tillbaka för att kontrollera vad du hade skrivit tidigare för jag börjar bli lite fundersam över dina program. Om jag vore dig så skulle jag börja stänga av ett program i taget och hålla koll på aktivitets hanteraren, börja med explorer. Om mina aningar stämmer så kommer CPU aktiviteten dyka när du stänger av något av dina program. Om CPU aktiviteten dyker när du stänger av explorer så öppna igen och stäng en flik i taget till, skulle inte förvåna mig om du hittar någon… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Jag har åkt på något tråkigt och senaste 5 åren är jag inte mig lik.
Aldrig skrevet bra, men nu är det så illa jag inte minns saker.
Tack för du var trevlig. Vill ej sluta skriva i forum.
Jaså du är en riktig nörd hehe bra det. nördar behövs verkligen. Dom
som kan något. andra ser mest på soper och skvallrar och dricker sprit.

mvh

Morkul
Medlem
Morkul

Jag förstod att det var något knas, ominstallation låter inte helt fel faktiskt. För som din dator beter sig ska ingen dator ska göra oavsett CPU. Hoppas det löser sig annars får du skicka ett PM så kan vi spåna vidare om vad det kan vara. Som sagt sluta inte posta. Är folk otrevliga skit i dem men ta heller inte illa upp om någon vill att du förtydligar lite. Svenskan är som sagt mitt tredje språk och det är genom att prata och skriva som man blir bättre på det. Kan tänka mig att det är samma sak oavsett… Läs hela »