Det pratats om att röstkommandon är det nya sättet att interagera med datorer, i många årtionden. Nu börjar tekniken bli tillräckligt bra för att faktiskt användas i vardagen, vilket Intel har förstått som nu hoppar på tåget. Företagets nya Skylake-processorer har en ljudprocessor som kan lyssna efter röstkommandon, även när en dator är i viloläge.

Windows 10 har många häftiga funktioner. En av operativsystemets flaggskeppsfunktioner är rösstyrning med Cortana. I nuläget har inte Cortana stöd för röststyrning på svenska men Microsoft har utlovat en bred utrullning av tekniken till fler språk och länder i framtiden. En funktion som Cortana har är möjlighet att starta datorer som ligger i viloläge. Med hjälp från Intels senaste processorer kan användare snart starta sin dator med rösten.

”Cortana, wake up”

Intel Skylake har en relativt ny typ av DSP (digital signal processor) som Intel påstår är väldigt energisnål. Denna lilla processorn kan vara aktiv även när en dator är i viloläge, vilket betyder att datorer som använder Intel Skylake-processorer och Windows 10 kan startas med ett röstkommande, även när en dator är till synes avstängd. Det enda användare behöver göra är säga ”Cortana, wake up” eller ”Hey Cortana”, och datorn startar automatiskt.

Intel_Skylake_chipset

Core M hann före

Intel Skylake är inte debuten för Intels DSP. Den lilla och energisnåla processorn finns även i Core M-familjen men har inte använts för detta syftet tidigare. Med stöd för funktionen i Windows 10 kommer troligen många framtida datorer ha säljas med funktionen tillgänglig. Det enda potentiella problemet är att vi i nuläget inte vet om det finns några andra hårdvarukrav som kan göra att vissa datorer som har Core M- eller Skylake-processorer ändå inte kan använda funktionen. Den bör dock dyka upp i samband med att de första Skylake-baserade bärbara datorerna dyker upp på marknaden.

Vi vet inte exakt hur funktionen hanterar det ljud som samlas in efter att en användare sagt aktiveringsordet. Allt ljud, med undantag för aktiveringsordet, skickas vanligtvis till Microsofts servrar för analys. Det är möjligt att användare som vill göra något mer än starta sin dator behöver säga ”Hey Cortana” ännu en gång för att Cortanas alla funktioner ska bli tillgängliga.

Källa: Gizmodo

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KilestrejfFantomen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fantomen
Medlem
Fantomen

Bli avlyssnad med då av NSA och vart tog integriteten vägen

strejf
Gäst
strejf

[quote name=”Fantomen”]Bli avlyssnad med då av NSA och vart tog integriteten vägen[/quote]

Bla bla bla. NSA. Bla bla bla. Avlyssning. Bla bla bla. Integritet.

Kile
Gäst
Kile

[quote name=”strejf”][quote name=”Fantomen”]Bli avlyssnad med då av NSA och vart tog integriteten vägen[/quote]

Bla bla bla. NSA. Bla bla bla. Avlyssning. Bla bla bla. Integritet.[/quote]

Bla bla orka bry sig,Integritet löjlig. Blaha. Sen.. Rånad. Avstulen allt man äger av nått kriminellt gäng som använder samma teknik…Polisen säger nog Bla bla bla bla då anmälan kommer in.