Det är inte bara traditionella datorer som kommer få nya Skylake-baserade processorer under hösten. Under en presskonferens inför IFA-mässan som snart går av stapeln i Berlin avslöjade nämligen Intel att du snart kommer kunna få PC-prestanda i din mobiltelefon med den nya gemerationens Core M-processorer.

Tidigare i veckan avtäckte Intel sin nya armada med processorer som baserade på arkitekturen Skylake, som smygstartade för en månad sen i form av de stationära processorerna Core i5-6600K coh Core i7-6700K. Bland de nya kretsarna hittar vi dels nya stationära modeller, men även en ny uppsättning systemkretsar för bärbara datorer och mindre inbyggda system.

Särskilt intressant är att Intel breddar användningsområdena för sina Core M-processorer. När Core M lanserades förra hösten, baserade på Broadwell, var det fläktlösa bärbara datorer och surfplattor som var den primära målgruppen. Core M har spelar inte riktigt i samma prestandaliga som Core i3-, i5- eller i7-processorer, men erbjuder trots allt mer kraft än Atom, som varit vad Intel tidigare har marknadsfört för den här typen av enheter.

Redan i Intels pressmateriel framgick det att den nya Skylake-baserade Core M kommer användas exempelvis i en ny generation av Intel Computestick (små X86-datorer du ansluter direkt till en skärm eller TV i form av en HDMI-sticka), men desto mer intressant är det område Intel berörde under sin presskonferens i Berlin nu i veckan: mobiltelefoner.

Intels nya krafttag för mobiltelefoner

Att Intel vill slå sig in på mobiltelefonmarknaden är i sig ingen nyhet, men tidigare har företagets processorer för smartphones baserats på Intel Atom, exempelvis baserade på Silvermont. Intels representant Kirk Skaugen medgav under presskonferensen att en ny våg av Intel-baserade, stora mobiltelefoner (”phablets”) är på väg som kommer använda sig av Skylake-baserade Core M. Den mest påtagliga skillnaden mellan Core M och Atom är att Atom är fysiskt nedbantade processorer med mindre processorkärnor än sina kraftfullare Core-kusiner – Core M ligger betydligt närmare de andra Core-processorerna arkitekturellt, och håller istället nere sin effektförbrukning genom att reglera sin klockfrekvens och effektivare använda sig av turbo vid riktigt prestandakrävande sysslor.

Det innebär mobiltelefoner med regelrätta PC-processorer, och enligt Intel kan Core M leverera dubbelt så mycket beräkningskraft som en Ipad Air 2 med jämförbar effektförbrukning. Den typen av utveckling blir särskilt intressant för Windows Phone-användare, i och med att Microsoft vill sudda ut gränserna mellan mobiltelefoner och datorer med Windows 10 – med en PC-processor och fullt X86-stöd i mobiltelefonen är steget inte långt för att kunna ansluta din telefon till en skärm, mus och tangentbord och använda den som en regelrätt Windows-dator vid behov. Vi är inte riktigt där ännu, men Core M i telefonformat innebär en stor pusselbit som faller på plats på vägen dit.

Vi har inte fått några uppgifter om när de första Core M-telefonerna kommer hitta ut i butik, men gissningsvis kommer vi få se prototyper eller tidiga skarpa produtker närmare årsskiftet eller under första halvan av nästa år.

Källa: Engadget

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
DesplowCarl Holmberg-Boris-dlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

”PC-prestanda i din smartphone”

Jag läser NH för att ni brukar ha sakliga och sanningsenliga artiklar. Sluta med IDG-rubrikerna.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Nej. Tvärtom! Microsoft har aktivt motarbetat den naturliga utvecklingen med PC-miljö i telefonen. De har ansträngt sig och lagt satsningar på att förhindra det. Man tillåts inte köra skrivbordsmiljön på enheter under 7″. Istället vill de ta den hårda programkontrollen från telefonmiljön till PC.

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”dlq84″]”PC-prestanda i din smartphone” Jag läser NH för att ni brukar ha sakliga och sanningsenliga artiklar. Sluta med IDG-rubrikerna.[/quote] Alltid kul att se folk säga det. Mobilerna är förbi konsolerna, samma som pc etc etc.Saker man gjorde på PS2 kan fortfarande inte göras på mobil eller det kan göras i typ 10 minuter sen så har du antagligen en spis i handen eller inget batteri. Optimerar och optimerar. Inte värt det för ett mobil spel tyvärr. Dock så ska det sägas att jag ser fram emot tiden då det blir på någorlunda sant. Bara slänga mobilen i en docking… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”dlq84″]”PC-prestanda i din smartphone” Jag läser NH för att ni brukar ha sakliga och sanningsenliga artiklar. Sluta med IDG-rubrikerna.[/quote] Hej dlq84! Vi vill såklart fortsätta ha sanningsenliga artiklar, och personligen ser jag inte hur rubriken skulle vara missvisande. Core M introducerades förra året som en PC-inriktad processorserie (om än i det lägre segmentet), och Skylake-vidareutvecklingen av samma serie kommer fortsätta användas i bärbara datorer. Core M spelar i en annan liga än exempelvis Atom, och kommer rimligtvis ge motsvarande prestanda i handhållet format som i en bärbar dator – så motiverar vi rubriken i det här fallet. Även en… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”-Boris-”]Nej. Tvärtom! Microsoft har aktivt motarbetat den naturliga utvecklingen med PC-miljö i telefonen. De har ansträngt sig och lagt satsningar på att förhindra det. Man tillåts inte köra skrivbordsmiljön på enheter under 7”. Istället vill de ta den hårda programkontrollen från telefonmiljön till PC.[/quote]

Microsoft motarbetar skrivbordsmiljö direkt i telefonens skärm, ja, men har redan demonstrerat system för att använda skrivbordsmiljö när en smartphone ansluts över bluetooth till en skärm och tangentbord. Det kallas Continuum for Phones och visades upp på Build 2015 i april.

Desplow
Medlem
Desplow

Dubbla prestandan mot iPad Air 2 skulle innebära nästan (tyvärr) 9000 poäng i Geekbench, att jämföra med dagens Core i5-4250U på 4519 poäng.

Nog är det ”PC-prestanda” allt.

http://www.extremetech.com/computing/192628-the-ipad-air-2-with-a-tri-core-cpu-is-almost-as-fast-as-a-modern-pc