Nästa år lanserar Intel sin nya generation processorer som tar DDR4-standarden till konsumentsegmentet och ersätter nuvarande Haswell Refresh. Nu dyker nya rön upp om plattformen omkring de nya processorerna, i form av den nya sockeln LGA 1151 och styrkretsen Z170.

I och med Broadwell-familjens försening hoppar Intel av allt att döma över första generationens 14-nanometersprocessorer för den stationära marknaden för att istället hoppa direkt till Skylake, som introducerar en ny processorarkitektur med den 14-nanometersteknik som Broadwell för med sig till den mobila marknaden nu under vinterhalvåret. I takt med att vi närmar oss lanseringen dyker också allt mer information om plattformen upp på internet.

Ny arkitektur = ny sockel

Enligt Fudzilla kommer Skylake-S, som blir den stationära varianten av den nya processorfamiljen, lanseras tillsammans med den nya styrkretsen Z170. Z170 blir flaggskeppskretsen som får fullt stöd för överklockning och mest flexibilitet för PCIe-kanalerna, och kommer troligen även få sällskap av billigare styrkretsar vid eller strax efter processorlanseringen.

De nya processorerna ska enligt samma källa använda sig av sockel LGA 1151, det vill säga en ny sockel med en pin mer än den nuvarande LGA 1150 som används för Haswell och Haswell Refresh. Med andra ord blir nytt moderkort ett krav, vilket brukar vara fallet när Intel släpper en ny arkitektur.

SkylakeS

Ser vi till specifikationerna för Z170 hittar vi stöd för 16 + 2 x 8 kanaler PCIe 3.0, upp till 14 USB-portar varav 10 USB 3.0, samt sex SATA 6 Gbps och stöd för både SATA Express och M.2. Det finns inget inbyggt stöd för USB 3.1, men med största sannolikhet kommer detta tillkomma under nästa år via separata styrkretsar som kan implementeras av moderkortstillverkarna. Tillverkarna kan även själva välja om de vill använda sig två kanaler DDR4 eller DDR3.

Det är fortfarande oklart exakt när processorerna kommer lanseras, men den mest troliga tidsramen just nu är under andra kvartalet, antingen under Computex 2015 eller någon gång under juni månad.

Källa: Fudzilla


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid