Intel:s VD Paul Ottelini har gått ut med att Intel har fått tillgång till källkoden för Android 3.0 ”Honeycomb” och att företaget just nu arbetar för fullt att göra det möjligt för Android 3.0 att fungera tillsammans med x86-processorer från Intel. Han passade även på att dela med sig om företagets planer det kommande året när det kommer till smartphones och surfplattor.

Intel säger sig redan har flera designvinster med deras OEM-partners för surfplattor med deras nya Oak Trail-plattform under huven. Paul Ottelini berättade att vi kommer att få se flera nya surfplattor som släpps under det här året som använder sig av både Oak Trail och Google Android 3.0.

Intel_Android

Fördelen med Oak Trail är att den utnyttjar samma Atom-kärna som tidigare men är mycket mer strömeffektiv än deras tidigare Atom-processorer. Den nya toppmodellen Atom Z670 kommer med ensam kärna 1,5 GHz samt stöd för HyperThreading, en grafikprocessor på 400MHz och en specificerad maximal strömförbrukning på 3W TDP, medan styrkretsen som medföljer ska hålla låga 0,75W. Bland annat ska den nya Atom-plattformen Oak Trail ha kapacitet att spela upp film i 1080p.

Men när det kommer till smartphone-fronten är det lite annorlunda. Paul Ottelini erkände att Nokia:s besked att satsa fullt ut på Windows Phone 7 var ett hårt slag mot Intel som hade hoppats på att få släppa en smartphone tillsammans med Nokia under detta år, men förseningen av Intels entré på smartphonemarknaden ser inte ut att bli långvarig. Pau Ottelini gick ut med att han skulle vara ”mycket besviken” om det inte fanns en enda Intel-baserade telefon inom loppet av 12 månader.

Intel_Smartphone

iPhone 3GS bredvid en prototyp/koncept-smartphone där hårdvaran är Intels 32nm SoC Medfield.

Att Intel seriöst tänker ställa sig upp mot ARM som för närvarande har ett monopol på telefonmarknaden är det ingen tvekan om, samtidigt tänker ARM slå på hårt mot Intel och med näbbar och klor ta sig in på PC-marknaden. När det kommer till marknaden för surfplattor är det svårt att se Intel misslyckas men även här är ARM en kraft att räkna med då det är en marknad de till större del äger. Även AMD har stora planer för surfplattor där man just arbetar med Google Android tillsammans med deras Fusion APU-kretsar. Men oavsett om vi pratar om Intel eller AMD så har x86 onekligen ett berg att bestiga för att ta sig in på den ultramobila marknaden.

Källa: The Register

Relaterade nyheter:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
dlq84langJacob HugossonSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Android på X86 ska bli spännande att se. Undra om vi kommer att få se Android i större datorer i framtiden? Om nu Intel och AMD arbetar med Android för X86 kanske man kan testa det sen på sina datorer? 🙂

I övrigt kommer det nog bli svårt för X86 att slå sig in på denna marknaden.

lang
Medlem
lang

Har dom fått tillgång till open source great

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”lang”]Har dom fått tillgång till open source great[/quote]

3.0 är inte open source för tillfället..