Intel ska senare idag hålla ett pressevent, och medan ingen vet direkt vad man ska prata om ska det vara ”det mest betydelsefulla teknologiska tillkännagivandet detta år”. Rykteskvarnen arbetar på högvarv, men det finns ändå vissa saker vi kan vänta oss från Intel i år de kan tänkas ta upp.

Intel har mycket nytt att visa upp, men det finns 2 väldigt troliga alternativ att de ska gå ut med idag. Det första är deras nya Medfield SoC för smartphone:s och andra ultraportabla enheter och det andra är tillkännagivandet av deras kommande tillverkningsprocess på rekordlåga 22nm.

Något som länge cirkulerat bland industrifolket är Intel:s möjligheter att bli en Foundry likt TSMC, UMC, GlobalFoundries, Samsung etc. . Intel har länge legat steget före alla andra och den här gången har de överträffat sig själva då man påbörjar tillverkning av kretsar på 22nm redan i slutet av detta år, och ungefär samtidigt eller straxt innan väntas alla foundry:s att påbörja tillverkningen av kretsar i 28nm. De första produkterna på 22nm väntas bli Ivy Bridge till LGA1155 med 2 och 4 kärnor, med ett högre antal beräkningsenheter för grafiken, stöd för DirectX11 och OpenCL.

intel_otellini_wafer

Intel har redan börjat tillverka kretsar åt andra företag men inte i stor skala, och i dessa fallen har det mera varit ett samarbete mellan 2 parter istället för ett avtal mellan försäljare och klient. Men att börja tillverka andras kretsar i sina fabriker skulle vara lönsamt för Intel speciellt nu när 45nm-produkter börjar fasas ur och man får utrymme i fabrikerna som inte används. Under 22nm väntas kostnaderna för nya tillverkningsprocesser bli astronomiska både när det kommer till utvecklingen och inköp/utveckling av nya verktyg vilket är ännu en anledning till varför Intel kan tänkas börja arbeta som en Foundry.

Det är även troligt att Intel kommer nämna någonting om deras kommande Medfield SoC som för Intel blir deras första produkt att hitta in i smartphone:s och enligt tillverkaren själv ska vi få se en modell innan årsskiftet.

Källa: XbitLabs

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Swedish Berserklavres2009Anton Karmehed-Tjalve-Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Intel tillverkar åt nVidia? Det om något skulle vara stort och betydelsefullt för branschen.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Spännande 🙂
jag vet: ”Knights ferry blir konsumentgrafikkort trots allt”. Det vore nått 🙂

Anton Karmehed
Admin

Hehe det hade verkligen varit en bomb Tjalve! 🙂
Men bara att Intel kan tänkas bli en konkurrent till TSMC och GF är ju lite spännande, ska bli intressant att se vad det handlar om helt klart.

lavres2009
Medlem
lavres2009

http://newsroom.intel.com/community/intel_newsroom/blog/2011/05/04/intel-reinvents-transistors-using-new-3-d-structure?cid=rss-258152-c1-266892

”New Transistors for 22 Nanometer Chips Have an Unprecedented Combination of Power Savings and Performance Gains”

Svensken
Medlem
Svensken

Nu vet vi visserligen vad man avslöjade men skulle inte förvåna mig om Intel kommer gå mot en foundry strategi i framtiden.