Small preview image

Som världens största halvledartillverkare ligger Intel alltid i spetsen för utvecklingen av tillverkningstekniker och redan i år väntas man lansera sina första 32nm processorer i form av Clarkdale och Arrandale. Men när bland andra TSMC skrytit om sina kommande 28nm planer, en teknik som både AMD och NVIDIA kommer att använda sig av, har det varit lite tystare från Intel. När det nu publicerats information om Intels framtida processorplaner verkar det som att man helt enkelt kommer att hoppa över 28nm tekniken för att direkt satsa på en krympning till 22nm.



Intel har valt att skippa halvnods tillverkningsteknikerna som 28nm och 18nm för sina processorer till skillnad från AMD och NVIDIA som till exempel siktar in sig på 40nm för sina grafikkretsar innan man hoppar vidare till 32nm tekniken. Men grafikkretsar består av betydligt fler logiska kretsar och har mer att vinna på en krympt tillverkningsteknik sett till strömförbrukning och värmeutveckling.



Paul Otellini med 32nm wafer


Intel kommer under 2010 att lansera sin nya mikroarkitektur Sandy Bridge och precis som man nu krymper Nehalem till Westmere (45nm->32nm) kommer Sandy Bridge att krympas till 22nm under 2011, under namnet Ivy Bridge. Vi kan vänta oss både processorer med både fyra och åtta kärnor baserade på Ivy Bridge som under 2012 kommer att ersättas av en helt ny 22nm arkitektur.


Hur Intels tillverkningstaktik kommer att slå ut för deras kommande grafikkrets Larrabee är en annan fråga. Det skulle kunna ge problem för Intel om vi ser till produktionskostnader, men innan man ens lanserat Larrabee är det svårt att dra några slutsatser.


Källa: BSN

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid