Intel har inte gett upp sin strategi med flerkärniga processorer och efter att man ganska nyligen skeppade 48-kärniga processorer till utvecklare och forskningsstationer har företaget börjat experimentera för framtiden. Resultatet har hittills blivit ett kvitto på att processorer med 1 000 kärnor kan bli aktuellt.

Intels Single Chip Cloud Computer processor finns alltså fullt fungerande med 48-processorkärnor. Men enligt Timothy Mattson, forskare på Intel, ska processorarkitekturen vara godtyckligt skalbar, något som skulle göra det möjligt att skapa processorkretsar med inte mindre än 1 000 kärnor.

Principen är att arkitekturen ska vara kapabel till att breddas i omgångar, helt enkelt genom att fästa fler kärnor i kretsen. Enligt de senaste beräkningarna är det just vid ett fyrsiffrigt antal kärnor som det inbyggda nätverket – som kopplar samman kärnorna – blir för stort och komplicerat. Något som i slutändan kan påverka prestandan negativt.

Intel påpekade också att deras nuvarande 48-kärniga SCC processor inte är intressant ut prestandasynpunkt. Det man försöker utvärdera är just hur väl deras datanätverk fungerar för att knyta samman alla dessa små beräkningsenheter. Processorn är tillverkad med 24 brickor där varje bricka innehåller två processorkärnor som härstammar från Intels Pentium-processorer från 1994.

scc

Viktigt är också att optimera brickorna och deras kärnors strömförbrukning. Detta genom att dynamiskt ändra deras klockfrekvenser och spänningar. Vilket kan skönjas i processorns strömförbrukning som idag specificeras till mellan 25W upp till 125W. Intel har även utvecklat en 80-kärnig CPU i sitt TeraScale-program, denna används dock endast i forskningssyfte än så länge.

Vilken tillverkningsteknik det skulle krävas för att nå en krets med 1 000 kärnor är en annan femma. Kanske ännu svårare blir det för programmerare som ska skriva applikationer som kan dra nytta av alla dessa beräkningsenheter.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
MasterMind Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
MasterMind
Medlem
MasterMind

När kommer fokusen från kärnor att försvinna? Som jag har förstått (och jag kan inte så mycket om detta) så ger inte fler en kanske max 6 kärnor bra prestanda eftersom detta bara gör att fler program kan köras utan att störa varandra. Egentligen är det väl fortfarande själva frekvensen som sätter prestandan? Har vi då fastnat på 3 – 4 Ghz? Är det inte så att man började utveckla flerkärniga processorer för att man inte längre kunde höja frekvensen utan att skapa för mycket värme?