Processorjätten Intel verkar satsa hårt ut på entusiaster och överklockare med sin nya CPU-arkitektur Skylake. Förutom generellt bättre och smidigare överklockning med deras stationära K-modeller säger nu Intel att man planerar motsvarande kretsar för bärbara datorer. Upplåsta Skylake-processorer som ska främja överklockning även i bärbara speldatorer.

I våra tester av Intel Core i7-6700K samt Core i5-6600K stod det snabbt klart att Skylake inte bara har hyfsade potential att nå högre klockfrekvenser, det är också betydligt smidigare än tidigare generationer av CPU:er. Betydligt svalare temperaturer och även möjlighet att finjustera med bussfrekvenserna.

Under spelmässan Gamescom avslöjar nu Intel att deras satsning på överklockare inte bara ska begränsas till den stationära marknaden. För första gången ska företaget även planera upplåsta K-modeller av sina processorer för bärbara datorer.

Medan Intel inte bekräftat när en sådan introduktion skall ske är uttalandet en mycket intressant vändning som visar att företaget insett potentialen hos spelare och entusiastanvändare på den bärbara marknaden. Samtidigt är det en utveckling som är lite överraskande när vi de senaste månaderna snarast möts av motstånd hos kretstillverkare när det kommit till överklockning av komponenter i bärbara datorer. Senast Nvidia som hamnade i blåsväder när man, enligt egen utsago, oavsiktligt låste upp överklockningsfunktionalitet för sina bärbara Geforce-kretsar och fick möta hård kritik när man sedan försökte stänga av dessa möjligheter igen.

HaswellMobile
Bildkälla: Softpedia

Kan leda till effektivare kylningslösningar?

Det är samtidigt oklart vilka K-modeller som kommer att dyka upp på den bärbara marknaden. Modeller med två eller fyra CPU-kärnor står troligtvis närmast till hands. Det är inte omöjligt att det kan vara de förstnämnda som står främst på tur om Intel vill hålla den enkeltrådade prestandan på topp medans effektförbrukningen hålls någorlunda i schack. Begränsningarna i kylningskapacitet och ventilation är de största förhågorna för överklockning i bärbara datorer.

Intels beslut öppnar däremot upp för nya och effektivare kylningslösningar för bärbara datorer när datortillverkare nu har incitament att skapa system som klarar betydligt högre effektförbrukning än nuvarande kretsar. Med det sagt är det givetvis inte uteslutet att Intel lägger in vissa restriktioner i sina bärbara överklockningsprocessorer för att minimera riskerna med extrem effektförbrukning eller skenande temperaturer.

Intel tros leverera mer detaljerad information om sina nya kretsar i mitten av augusti under Intel Developer Forum i San Francisco.

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid