Small preview image

Santa Rosa är utvecklingsnamnet på Intels kommande Centrino plattform som väntas lanseras i första kvartalet 2007. Santa Rosa kommer använda sig av Intels mobila Core 2 Duo processor som i sin tur går under utvecklingsnamnet Merom. Santa Rosa kommer dock inte enbart lanseras som en mobil plattform utan nu har SFF PC-tillverkare indikerat att Intel även kommer lansera Santa Rosa för den stationära marknaden just i SFF-format. Intels Core-processorarkitektur och dess strömsnålhet ska bli nyckeln till nya slimmade datorsystem på marknaden och Santa Rosa verkar vara den plattform Intel kommer använda för att börja täppa igen prestandaskillnaderna mellan den mobila och stationära marknaden.



Intel sägs titta närmare på MoDT konceptet som AOpen myntade under 2004, Mobile on DeskTop är precis vad det låter, en stationär dator med mobila gener för låg strömförbrukning och slimmad design. Tillsammans med AOpen visade Intel upp ett SFF-system vid namn AOpen MP945-VX under IDF i mars månad. Detta system är AOpens svar på Apple Mac mini och använder sig bland annat av en Core Duo-processor och riktar sig mot Media Center-marknaden. Just Media Center-marknaden verkar vara ett av Intels mål med deras framtida satsning på MoDT och överlag verkar det som att PC-marknaden är på väg att krympa.


International Data Corporation (IDC) säger att just Media Center och det digitala hemmet är vad som kommer bära framtidens behov av PCs, samtidigt som det är dessa marknaden som kommer fortsätta efterfråga ännu mindre datorsystem. Intel verkar vara väl medvetna om detta och vi lär med andra ord få se chipgigantens mobila processorer allt oftare på våra skrivbord och inte enbart i bärbara datorer. 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid