Intel sägs ha planer på att producera CPUer utanför företagets egna fabriker. TSMC ska ha fått i uppdrag att påbörja produktion av Core i3-processorer med fem nanometer-teknik senare i år.

Under hösten bekräftade Intel att de kommer att låta andra tillverkare producera transistorer och för vissa av företagets produkter. Efter flera år av produktionsproblem ska Intel ha gett upp den interna produktionen av många icke-CPU-produkter. Företagets kommande Intel Xe-grafikenheter ska bland annat produceras av konkurrenter på transistor-marknaden. Nu påstår en rapport från analysföretaget TrendForce att Intel har vänt sig till TSMC för produktion av processorer och att produktionen ska dra igång under slutet av detta året.

Enligt rapporten är det Intels billigare Core i3-processorer som ska vara först ut med den nya strategin. TSMC ska påbörja produktion av den nya kretsen under detta årets andra halva och förlita sig på fem nanometer-teknik. Planerna ska dock inte vara begränsade till billiga processorer. Produktion för mellanklassen och marknadens övre segment ska påbörjas under slutet av 2022, då med tre nanometer-teknik. Med hänsyn till övriga rapporter om TSMCs planerade produktion, låter det möjligen lite optimistiskt. Tidigare uppgifter har pekat på att Apple har köpt in sig på en stor andel av TSMCs produktion av den nya noden under samma period.

Produktion av vinstdrivande kretsar

I rapporten från TrendForce nämns att Intel i nuläget har en förhållandevis liten extern produktion. 15–20 procent av icke-CPU-produktion är nu tänkt att genomföras av externa parter. Med extern produktion av CPUer skulle vikten av externa producenter förändras betydligt.

Intel har inte bekräftat uppgifterna. De bör ses som rykten i nuläget. TrendForce understryker i alla fall att Intel inte har planer på att ersätta sin egen processor-produktion. Den externa produktionen väntas snarare ta över den del av Intels produktion som inte har stora vinstmarginaler. Intel ska då fortsätta med egen produktion av mer vinstdrivande produkter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid