Vi har precis kunnat avtäcka prestandan på Intels kommande Sandy Bridge-E och vi vart allt annat än besvikna på prestandan. Plattformen har däremot fått skalas ned på grund av vissa problem, något som nu även reflekterats i serverplattformen som man fått skjuta upp till senare under nästa år.

Nästa vecka ska Intel hålla sitt årliga event för utvecklare i Moscone Center, San Francisco. Det som ska tas upp verkar vara den kommande serverplattformen som till dess partners besvikelse ser ut att ha blivit uppskjuten till väldigt sent första kvartalet 2012 nästa år och kan mycket väl anlända ihop, eller strax innan Ivy Bridge. Det här är alltså mer än ett år efter att man först introducerade Sandy Bridge-arkitekturen.

Den nya plattformen heter Romley och ska komma i två olika utföranden med LGA2011 och den nya LGA1356. Vad som var utlovats är detsamma som på den motsvarade entusiast-plattformen med LGA2011 och Patsburg-styrkretsen: PCI Express 3.0 och massvis med SATA 6.0 Gb/s-portar. Men istället för att släppa plattformen med samma begränsningar som man kommer göra på entusiastsidan väntar man på att kunna erbjuda hela paketet till sina klienter.

Intel_Romsley1

Blockdiagram över Romsley där man visar skillnaden på Socket R och Socket B2.

LGA2011 för servrar och arbetsstationer byter namn till Socket R, medan LGA1356 kommer heta Socket B2 och båda kommer med väldigt tydliga skillnader.

Socket Socket R ”LGA2011” Socket B2 ”LGA1356”
Kärnor per socket 4,6,8 4,6,8
QPI-länkar 2 1
Minneskanaler 4 3
Minnesstöd DDR3, DDR3L, RDIMM, UDIMM, LR DIMM
1 600 MHz (vid använding av 3 moduler)
DDR3, DDR3L, RDIMM, UDIMM, LR DIMM
1 600 MHz (vid användning av 2 moduler)
PCI Express 3.0 40 banor 24 banor

Medan båda kommer ha stöd för liknande processorer, kommer processorerna att skilja sig åt rent fysiskt med tanke på antalet pinnar i sockeln. Socket R blir ensam att stödja 2 QPI-länkar, alltså något som är ett krav för att köra två processorer på samma moderkort och blir även plattformen för den som är ute efter fyrkanalsstöd.

Intel_Romsley2

Förutom de artificiella begränsningarna i Socket B2 är båda socklar mer eller mindre identiska sett till stöd av styrkrets som blir Patsburg (kallas för X79 för entusiastplattformen). Patsburg kommer finnas i fyra olika utföranden, Patsburg-A som är budgetmodellen och Patsburg-B, -D och -T med högre funktionalitet.

Om saker som PCI Express 3.0, tio SATA 6.0 Gb/s kommer att återfinnas i X79-plattformen vid ett senare tillfälle är ännu oklart. Men att Intel har problem med Romley, är ytterliggare bevis på att man stött på bekymmer med processor och styrkrets. Enda skillnaden på X79 och Romley är att Intel istället lanserar Romley som är ämnad för arbetsstationer och servrar, vid ett senare tillfälle än först väntat.

Källa: BrightSideofNews

Relaterade nyheter:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid