Bara en månad efter Alder Lakes lansering börjar vi nu se livstecken från uppföljaren Raptor Lake. Denna gång i form av vad som sägs vara bevis för en 24-kärnig processor baserad på den framtida arkitekturen.

Ett tidigt exemplar av en Raptor Lake-baserad processor ska ha listats i databasen för den syntetiska testsviten Crossmark. Tyvärr togs inlägget i databasen bort illa kvickt men inte förrän hemsidan Tom’s Hardware lyckats spara en skärmdump.

Det ser mycket riktigt ut som ett tidigt ingenjörsexemplar med 24 kärnor och 32 trådar. Något som skulle kunna innebära en kärnuppsättning om 16 P-kärnor och åtta E-kärnor.

Denna processor tillsammans med 32 GB DDR5-4800 minne kunde dock inte klå dagens toppmodeller. Inte helt förvånansvärt med tanke på att det med största sannolikhet rör sig om en enhet som är långt ifrån redo för butikshyllorna. Nyligen lanserade Core i9-12900K kunde erbjuda 49,3 procent högre prestanda tillsammans med samma typ av internminne. Även AMD:s Ryzen 9 5950X lägger sig framför Raptor Lake-enheten. Dock med endast 6,5 procent.

Raptor Lake förväntas lanseras någon gång under nästa år. Intel tros behålla processorsockeln LGA 1700 även för denna arkitektur. Det är däremot många detaljer kring den kommande arkitekturen som fortfarande är oklara. Således rekommenderas en nypa salt tillsammans med läckorna och ryktena som förmodligen bara kommer att bli fler under år 2022.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid